pixel

София събира зелените отпадъци за биотор

София събира зелените отпадъци за биотор

Фирмите, които събират клоните от междублоковите пространства, ги преработват на място. Специална машина ги раздробява и превръща в трици.
Целта е отпадъците да се прибират по-бързо от местата, където са изхвърлени, и да се оползотворяват след преработка на инсталацията „Хан Богров”, съобщиха от Столична община.

Вчера са събрани и преработени клони в жк “Младост 4”.

Зелените отпадъци (трева, листа) се събират в чували и се оставят до контейнерите за битов отпадък.

Клоните и по-едрите зелени отпадъци се събират на площадка, определена от районния кмет (или до кофите за битов отпадък).

Важно е да се знае – зелените отпадъци не трябва да се смесват с други. По този начин фирмите, които имат договор със Столична община, ги събират разделно и ги транспортират до инсталацията „Хан Богров”.

Там от зелените биотпадъци чрез контролирано разграждане на органични материали се получава хумусоподобен материал, наречен компост или биотор.

По инициатива на Столичен инспекторат в районите „Витоша”, „Овча Купел” и „Панчарево” има изградени съоръжения за временно събиране на зелени отпадъци от частни дворове и градини.
Там се събират градински отпадъци – трева, клони, листа, храсти и др. Отпадъците се извозват до Инсталацията за биологично третиране “Хан Богров”.

Предстои изграждането на още места за събиране на зелени отпадъци в район „Връбница”.

Не са биоотпадъци: селскостопански отпадъци, тор, текстил, хартия или едрогабаритни отпадъци.

Не се допуска в биоотпадъците да има сезал, канап, стъкло, опаковъчни ленти и мрежи , стреч фолио, кабели, въжета, тел, инертни материали, както и отпадъкът да е опакован в повече от една опаковка.

dir.bg

Може да харесате още...