pixel

София ще продава на търг 40 хил. т/г. боклук

София ще продава на търг 40 хил. т/г. боклук

Столичната община ще търси на търг купувачи на рециклируемите отпадъци, които ще остават след преработката на боклука в новия завод за боклук.
Това става ясно от предложение на зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска за промени в наредбата за провеждане на търгове и конкурси, съобщава „Сега„.

Очаква се заводът да заработи през есента, като годишно в него ще бъдат третирани около 410 хил. тона отпадъци. От тях прогнозите са да се получават 30-40 хил. тона рециклируеми материали – метали, хартия, пластмаса и стъкло.

Търговете ще се обявяват на база месечни анализи от оценители, за да се определи начална тръжна цена според пазарните. В наредбата се залага и 10% намаление на цената, ако след провеждане на търг не е имало интерес към боклука. Фирмите, които се занимават с изкупуване, са категорични, че пазар има.

„Има пазар, но за цена може да се говори едва след като заводът заработи и се види какво е качеството на получения боклук“, коментира Ивайло Трайков от фирма, която изкупува метали.

Не е ясно обаче точно колко ще носи тази дейност годишно. Причината е, че началната цена в търга ще зависи от качеството на материала и цените на пазара. „Има пазар на вторични суровини – и се купуват, и се продават“, коментира Мария Бояджийска.

В момента подобна дейност се извършва от общинската фирма „Чистота Искър“, като 50% приходите от тези сделки постъпват в общината. Материалите, които ще остават след обработката в новия завод обаче, няма как да се продават от общинската фирма. Причината е, че инсталациите и заводът се експлоатират от общината и тя трябва сама да извършва сделките.

Самият завод се управлява от създадено общинско предприятие, но то не може да извършва търговска дейност. Приходите пък ще отиват в общината и ще се изразходват за дейности, свързани с чистота, обясни Бояджийска. СДЕЛКИ „Чистота Искър“ и в момента продава отпадъците, които са останали след обработка. Така например за изкупуването на един тон хартия се плаща 70 лв. без ДДС. При желязото цената е 345 лв. на тон без ДДС. Най-много се печели от алуминия. Мекият алуминий се продава от общинската фирма за 2000 лв. без ДДС на тон, а твърдият – 2100 лв. Стъклото пък върви по 60 лв. на тон. Договорите с фирмите са за отпадъците от сортиращата инсталация в Суходол. От началото до годината до юни „Чистота Искър“ е внесла в общинския бюджет 25 хил. лв. от тези сделки, става ясно от справка, изготвена за „Сега“.

Може да харесате още...