pixel

София в режим на щафетно спиране на парното

Близо половин София остава без парно и топла вода заради поредица от аварии и не е ясно кога ще има нормално топлоподаване в целия град. Столицата на практика е в режим на поетапно спиране на снабдяването до решаване на проблемите с пробивите на топлопроводи. След като вълната на спряното парно, започнала в събота, мина през кварталите „Младост“, Дървеница“, „Витоша“ и „Дружба“, после засегна за по-малко от денонощие „Люлин“, а от сряда вечерта застигна „Надежда“ и се върна обратно в източните квартали.

Заради липсата на централно отопление е удължена в четвъртък и петък междусрочната ученическа ваканция в шест столични квартала, съобщиха от просветното министерство. До края на седмицата няма да има учебни занятия в „Младост“ 1, 1А, 2, 3 и 4, „Студентски град“, „Дървеница“, „Мусагеница“, „Витоша“ и частта от кв. „Малинова долина“ между кварталите „Студентски град“ и „Витоша“. В останалите квартали, по преценка на директорите, може да се намаляват учебните часове, ако в класните стаи температурите са под 18 градуса. Удължаването и на тази ваканция обаче вече ще наложи преструктуриране на учебния материал и отучване на пропуснатото.

Общинското дружество „Топлофикация София“ не се ангажира със срок за отстраняване на авариите, които започнаха ударно през уикенда. В сряда привечер беше пуснато парното в „Люлин“, но спря в „Надежда и отново в „Младост“ и поетапно започва изключчването на „Студентски град“, „Дървеница“, „Мусагеница“, „Витоша“ и „Малинова долина“.

Причината е безпрецедентна ситуация, при която една след друга гърмят помпени станции заради токов удар, след тях следват хидравлични удари, които водят до избиване на тръбопроводи. Само за последните три дни са отстранени 11 такива аварии. Такова нещо не се е случвало за последните 26 години. Това заяви ръководството на „Топлофикация София“ пред комисията по икономическа политика на Столичния общински съвет.

От доставчика на ток в София ЧЕЗ заявиха, че нямат вина за проблемите с топлоподаването в София и коментираха, че в електротехниката няма понятие токов удар. „Топлофикация-София“ не е подала сигнал за проблеми с напрежението на нашите съоръжения, не са търсили и помощта ни, заявиха от електроразпределителното дружество. От ЧЕЗ казаха още, че ще потърсят ръководството на общинската топлофикация за изясняване на въпроса.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи пред журналисти, че е разпоредила хората да бъдат информирани своевременно за проблема, а до отстраняването на авариите всеки ден „Топлофикация София“ да дава пресконференции.

Пети ден на аварии, „Младост“ около седмица без парно

Авариите в топлопреносната мрежа на София започнаха в събота и продължават да създават проблеми на столичани.

Най-тежко е положението в „Младост“, където от неделя са без парно и топла вода, по данни на живеещи в квартала. Въпреки че във вторник от „Топлофикация“ съобщиха, че пускат топлото, вечерта е установена нова „огромна авария“ – избил топлопровод с диаметър 120 см до „Макдоналдс“ на бул.“Цариградско шосе“. Това е причината в сряда топлоподаването за целия квартал „Младост“ – части 1, 1А, 2, 3 и 4 да бъде спряно отново за 48 часа, каза Боян Паунов, директор на дирекция „Експлоатационни дейности“ в „Топлофикация София“. Той не се ангажира със срок кога ще бъде отстранена аварията, която определи като „незапомнена“ в 26-годишната му практика.

Поетапно в сряда се спира и парното в „Студентски град“, „Дървеница“, „Мусагеница“, „Витоша“ и „Малинова долина“. Ще се търси къде точно избиват тръбите. Спира се в един квартал и се прави оглед, след това в друг и т.н., за да се отстрани аварията, обясни Георги Беловски, изпълнителен директор на „Топлофикация София“.

Във вторник вечерта без парно и топла вода останаха и живеещите в четири микрорайона на кв. „Люлин“ – 3, 4, 5 и 6. Там привечер бе възстановено топлоподаването, но „Надежда“ остана на студено. топлоснабдяването.

Работи се навсякъде за отстраняването на проблемите, 34 екипа са на терен, каза Елизабет Павлова, шеф на пресцентъра на „Топлофикация“.

Лавина от обаждания на недоволни клиенти

Лавина от обаждания на граждани е заляла „Топлофикация“ през изминалите дни, по думите на Павлова. Тя отхвърли обвиненията, че общинското дружество не е подавало своевременно информация на столичани за авариите. През 3 часа се подава информация, контрира Павлова. “ Постарахме се много“, допълни тя.

Министерството на енергетиката започва проверка на „Топлофикация София“

Министерството на енергетиката започва проверка на техническото състояние на „Топлофикация София“ в понеделник, съобщи енергийният министър Николай Павлов. Той се закани, че ако общинското дружество не отговаря на изискванията, ще бъде санкционирано според степента на нарушението.

Според закона Министерството на енергетиката може да наложи санкция от 10 000 до 250 000 лв. при установяване на нарушения. По-високо е наказанието от Комисията по енергийно и водно регулиране, като размерът на глобата варира от 250 хил. лв. до 1 млн. лв.

Омбудсманът зове потърпевшите да си търсят правата

Националният омбудсман Мая Манолова от своя страна посъветва потърпевшите от авариите граждани да побързат да заведат жалби в дружеството с претенция за неустойка.

„В жалбата изрично трябва да се поиска монополиста да извърши проверка на показанията от топломерите в абонатната станция и снемане на архивираната информация в паметта на уреда. Това трябва да стане най-късно до 1 март, защото тогава запаметената информация се нулира. След получаването на искането, от „Топлофикация“ са длъжни да извършат проверка и съставят протокол, в присъствието на жалбоподателя“, обясниха от офиса на обществения защитник.

От „Топлофикация-София“ обаче обясниха че макар топломерът в абонатната станция да се нулира в 00:00 часа на всяко първо число на месеца, съоръжението пази информация за дебитите и месечното потребление за две години назад и информацията лесно се вади при необходимост.

Омбудсманът също така смята, че в момента няма контрол върху настройките на абонатните станции по инсталирана мощност на сградата.

От обясненията на юриста на „Топлофикация“ пред икономическата комисия на СОС стана ясно, че за да има успех жалбата трябва да се докаже вина на „Топлофикация“, което ще бъде доста трудно за гражданите. Освен това потребителите могат да претендират за обезщетение, ако са били повече от 48 часа без парно. Това е записано в общите условия на договора. Към момента такава хипотеза не съществува, защото „Топлофикация“ пуска парното преди да са минали 48 часа и след това го спира.

Съмнения за изпълнението на инвестиционната програма

Националният омбудсман призова Комисията за енергийно и водно регулиране да провери дали „Топлофикация София“ изпълнява инвестиционната си програма, тъй като по нейни данни то е ремонтирало едва 1.4 км топлопреносна мрежа при заложени 21 км.

С тези темпове ремонтът на 1000-километровата мрежа ще бъде обновена след 1000 години, посочи омбудсманът. Тя настоява енергийното министерство да предприеме нормативни промени, които да доведат до това сметките за топлоенергия да отговарят на реално ползваната услуга.

Енергийният министър Николай Павлов посочи, че ведомството му е в постоянен контакт с „Топлофикация-София“. Заместникът му Константин Делисивков припомни, че нормативно топлоснабдителното дружество може да поиска от кмета на София разрешение за ограничаване на топлоподаването до отстраняване на проблема. От общинската фирма обаче казаха, че не е поискала такова, защото нямало нужда.

В същото време Павлов обясни, че състоянието на енергийната система на страната е стабилно и дори и да изключи единият от блоковете на АЕЦ „Козлодуй“, съществуващите мощности ще се справят се енергийното натоварване.

Манолова пък поиска да се изработи механизъм, при който в сметката за парно да се отразяват по-справедливо разходите за отдадената на сградната инсталация топлоенергия. Според нея това може да стане като инсталираната мощност се намали с изваждане на радиаторите с нулев отчет, а при високите сгради, където повече от един кръг на отопление, да се отчетат интересите на всички живущи.

Заради проблемите с парното ръст на потреблението на електроенергията

Заради проблемите с парното електропотреблението в столицата е нараснало и заради това от „ЧЕЗ Разпределение България“ повишават степента на готовност на аварийните си екипи. Причината е, че в последните дни, откакто в събота започна спирането на парното в различни квартали, на много места това бе последвано и от спиране на тока.

От ЧЕЗ заявиха, че мрежата им е оразмерена да поеме големи товари и не се очакват мащабни аварии, но въпреки това локални претоварвания били възможни. Съгласно нормативните изисквания в рамките на два часа трябва да има организация по отстраняване на повредите и затова се повишава аварийната готовност.

Компанията отново призова към разумно и отговорно потребление на електроенергия и посочва, че през 2017 г. ще инвестира в мрежата си 130 млн. лв. Това е рекорден обем от стъпването на българския пазар, допълват от ЧЕЗ, които в момента се опитват да продадат българските си активи.

Заради нарасналото в студа през януари потребление сметките за ток на клиентите на ЧЕЗ, които се отопляват с електроуреди, ще са с 23-70 на сто по-високи, според индивидуалното им потребление, коментира Димчо Станев от дирекция „Обслужване на клиенти“ в ЧЕЗ пред БНР в сряда.

В определени дни от януари, който беше с 5 градуса по-студен от миналогодишния януари, е бил постигнат 20-годишен рекорд в потреблението за територията на Западна България, припомни той.

Станев се позова на 9 произволно избрани сметки за ток, от които 4 на потребители, които се отопляват на парно, и 5 на такива, които използват за отопление ток. При клиентите на парно – ако средната сметка за януари 2016 година е била между 36 и 48 лева, а за декември 2016 между 31 и 67 лева, то за тазгодишния януари се очаква да бъде от порядъка на 41-50 лева, поясни Димчо Станев.

mediapool.bg

Може да харесате още...