pixel

Solar Decathlon – най-важното международно състезание за изграждане на “енергийно независими къщи”

Hoval

Екипът на Over4 представлява Румъния на конкурса Solar Decathlon – най-важното международно състезание за изграждане на енергийно независими къщи на европейско ниво, което се проведе в Унгария от 13 до 29 юли тази година. Участваха 11 отбора от 10 страни и 4 континента. Всеки участник имаше 15 дни за сглобяване и пускане в експлоатация на соларната си къща, а оценяването им беше в 10 категории – от архитектура, енергийна ефективност, комуникация и устойчивост.

Hoval

За всички, които желаят да видят на живо соларните къщи, изложението остава отворено за посетители още два месеца – до 29 септември 2019 г.

Hoval

Solar Decathlon Europe е международен конкурс, който се провежда за 17-та поредна година и предизвиква участващите екипи да проектират и изграждат къщи, захранвани изключително от възобновяеми енергийни източници. Основната цел на конкуренцията е да се популяризират архитектурни решения, свързани със слънчевата енергия, възобновяемите енергийни източници и иновативните технологии чрез построените къщи от университетските екипи.

Hoval

Най-важните цели на състезателите в Solar Decathlon:
– да привлекат вниманието към начините за намаляване на изразходваната енергия;
– да докажат, че можем да задоволим нуждите си от осветление, отопление и охлаждане много по-успешно и устойчиво чрез подходящи технологични иновации и стандарти;
– да демонстрират как можем да осигурим непрекъснато нарастващите енергийни нужди чрез използване на възобновяеми ресурси като слънчевата енергия и въздуха;
– да интегрират тези технологии с достъпни и надеждни архитектурни решения;
– да разработят и реализират жизнеспособни концепции, отговарящи на градските предизвикателства, предимно в съответствие с нуждите на силно населените градове;
– да насърчават и улесняват съвместната, екипна работа с професионалисти от всички браншове.

Hoval

Hoval

HovalМодулната къща, която екипът на  Over4 изгради, е пасивна къща с площ от 130 m², която произвежда три пъти повече енергия, отколкото консумира. Къщата е сертифицирана със стандарта за пасивна къща, най-строгият стандарт за енергийна ефективност в света. Целият проект е резултат от работата на ентусиазирания екип от над 50 доброволци от 5 професионални направления, които заедно решават един сериозен въпрос: как да изградим ефективен дом както по отношение на разходите, така и по отношение на ресурсите.

Hoval вярва в бъдещето, където екологията и устойчивостта са неразделна част от нашия живот, затова Hoval Румъния избра да се включи в този проект като партньор, осигурявайки комфортна жилищна вентилация Hoval HomeVent за къщата на екип Over 4.

 

Може да харесате още...