Solar Spline генерира енергия и осигурява сянка


Съвместният проект „Solar Spline“ на университетът в Касел и местното училище по изкуства съчетава активна генерация на слънчева енергия с пасивна сянка.

Проектът разширява обичайното предназначение на тентите, предоставяйки едновременно с осигуряването на приятна сянка, производство на фотоволтаична енергия.


Иновативната конструкция от слънчеви панели поема светлината чрез 300 органични фотоволтаични модула, интегрирани в привидно свободно плаваща ултра лека конструкция.

Между основите на „тентата“ са разположени носещи въжета, които се състоят от тънки алуминиеви тръби, които от една страна служат за поместване на кабелите, а от друга за опора на повърхността на модула.


Така полученият „соларен облак“ е прикрепен към въжената конструкция, която освен това е и изненадващо лека: за ефективно покриване на площ от 30 м² и с обща площ за инсталация от около 100 м², теглото на проекта е по-малко от 120 кг.


Дизайнът дава пълна свобода на формата, цвета и степента на прозрачност на елементите, което спомага за гъвкави архитектурни решения и многообразни области за приложение, които включват покриване на атриуми и площади в градската среда.


Вижте също...