pixel

Соларен кораб счупи собствения си трансатлантически рекорд

Соларен кораб счупи собствения си трансатлантически рекорд

При предишната си обиколка на планетата той постави рекорд за най-дълго разстояние, изминато от кораб, захранван изцяло със слънчева енергия. Сега Turanor PlanetSolar (който е и най-големият соларен плавателен съд) подобри собствения си рекорд от 2010 г. за най-бързо прекосяване на Атлантическия океан от лодка, захранвана със слънчева енергия.

Като част от научна експедиция, която започна миналия месец, катамаранът отпътува от Лас Палмас де Гран Канария, Испания, на 25 април. Той потегли на път, продължил 22 дена, 12 часа и 32 минути. Пропътува 2867 мили (5310 км) през Атлантическия океан, за да стигне до остров Св. Мартин на 18 май.

Със своите два електрически мотора, захранва от 537 квадратни метра фотоволтаични панели, този катамаран, дълъг 31 метра и широк 15 метра е развил средно крейсерска скорост от 5,3 възела – въпреки че може да се движи и доста по-бързо, с до 14 възела. Екипажът не е избрал просто най-краткия път между старта и финала – вместо това той е оптимизирал трасето, за да избегне неблагоприятните ветрове и течения. Това е увеличило пътуването с около 7 на сто.

Независимо от това Turanor PlanetSolar все пак успя да счупи своя рекорд от 2010 г, поставен между същите две места, с цели 4 дена, 6 часа и 38 минути. „Трудно е да се сравняват двете плавания, защото те се проведоха при много различни периоди от годината”, каза капитан Жерар Д‘Абовил. „Но е сигурно, че в светлината на поуките, извлечени по време на пътуването по света, големите проекти за поддръжка, извършени миналата зима – особено по системата за задвижване – значително са подобрили производителността на кораба.“

Катамаранът ще продължи пътя си до Маями, за да участва в проучване на течението Гълфстрийм.

greentech.bg

Може да харесате още...