pixel

Соларна джамия посреща богомолците в Косово

Монолитна сграда на соларно-захранвана джамия, проектирана от италианския архитект Паоло Вентурела, е готова да се превърне в градска опорна точка за Прищина в Косово. Сливайки два основни елемента – стена и сфера – джамията е формирана като кълбо, което сякаш излиза от стената, лесно обозначавайки пространството за молитви и създавайки обществени площи за обединяване на хората.

Молитвената зала е разделена на две отделни стаи, където има по-малка площ за молитви от понеделник до четвъртък и едно по-голямо пространство за събиране на повече хора по време на големите религиозни празници. Образователни, социални, административни и търговски площи са отделени от свещеното пространство по-горе.

Направена чрез поредица от извивки, фасадата е покрита с тънки пластове фотоволтаичен филм, който събира енергия за джамията и за другите помещения. Възползвайки се от сферичната форма на сградата, соларната обвивка черпи много енергия, бидейки перфектно ориентирана към слънцето през целия ден а оптимизиране на соларното излагане.

Наклонени сенници пречат на директното проникване на слънчева светлина вътре, като създава индиректно осветление и позволяват да се погледне навън.

Самата стена, която е с южно изложение, служи като елемент, който улавя топлината и я съхранява, за да я отдава към интериораа, когато е необходимо – по време на по-студените периоди.

greentech.bg

Може да харесате още...