pixel

Соларна готварска печка може да „подобри значително“ живота в развиващия се свят

Соларна готварска печка може да „подобри значително“ живота в развиващия се свят

Британски учени са разработили соларна печка, която може да допринесе за осигуряване на здравословна храна и чиста питейна вода за изолираните селски общности в развиващия се свят.

Освен за термична обработка на хранителни продукти, печката е в състояние да пречиства вода и да генерира електричество за зареждане на мобилни телефони.

solar-cooker-cranfield-university-370×229Готварската печка работи с помощта на микро-версия на концентраторна соларна електроцентрала: тя има система от огледални ленти, подредени наклонено под различни ъгли, фокусирайки слънчевата светлина върху абсорбатор, който след това преобразува слънчевата енергия в полезна топлина.

Д-р Крис Сансъм от университета в Крейнфийлд, който разработва уреда съвместно с Института за информационни технологии COMSATS в Исламабад, казва, че хиляди хора са изложени на риск от заболяване всеки ден заради невъзможността да приготвят храната си чрез термична обработка и заради неефективното пречистване на водата за пиене.

“Това е много вълнуващ проект, тъй като има много райони на света, където слънчевите печки и пречистватели на вода могат да се отразят значително на качеството на живот на хората“, добави той.

Технологиите за соларна енергия все повече се разглеждат като средство за осигуряване на електричество за отдалечените общности, в каквито живеят около 1,6 милиарда души. Много от тях разчитат на газени лампи за осветление.

greentech.bg

Може да харесате още...