pixel

Соларна машина осигурява вода и енегия за отдалечените общности

За много хора, които живеят в отдалечени райони, достъпът до чиста вода е предизвикателство. Сега екип, ръководен от италианския предприемач Марко Атизани, е измислил решение – нов вид генератор, който е в състояние да използва слънчевата енергия, за да осигурява чиста вода, електричество, а дори и достъп до интернет за отдалечените общности навсякъде по света.

Неговото решение се казва Watly и прототипът на системата вече се тества в едно село в Гана. Паралелно с това тече и Indiegogo кампания за финансиране на още по-голяма машина – такава, която би могла да помогне на общност до 3000 души.

Модулната система в Watly черпи енергия от слънцето чрез фотоволтаични панели на повърхността. Енергията се съхранява като електричество в наличната 140 кВтч батерия. Част от тази енергия се използва за пречистване и обезсоляване на вода от океани и реки. Машината изисква минимална поддръжка, за да работи, и не се нуждае от връзка с електромрежата.

За пречистване на водата Watly използва графенова технология за отделяне на частиците от сапун, разтворители и въглеводороди. Отделно от това патентована система използва топлината от слънчевите панели, за да дестилира водата, преди да премине през специален „минерализатор“ и киселинен редуктор за регулиране на нивото на рН. Три 5000-литрови резервоара съхраняват вода в Watly.

Наред с това машината може да се използва за захранване на телефони, лампи и преносими компютри. Така електроенергията може да се използва в отдалечените общности за най-различни цели и задачи.

Продължителността на живота на една машина се очаква да бъде около 15 години.

Може да харесате още...