pixel

Соларна подконструкция за плоски покриви

Richard Brink

Системите „Miralux Flex“ на Richard Brink демонстрират в проект в Гютерслох, че здрави и функционални подконструкции за соларни панели могат да се монтират бързо и без интензивна подготовка на покривната повърхност. Те са монтирани върху плосък покрив със съществуващ слой чакъл за много кратко време.

Факторът време играе особено важна роля при инсталирането на големи фотоволтаични системи, но предимствата на лесните за обслужване и следователно рентабилни системи са очевидни и при проекти с умерен размер. Различните характеристики на покривните повърхности и свързаните с тях изисквания за планиране и монтаж подчертават необходимостта от гъвкави решения.

Гъвкава система за плоски покриви

Компанията Richard Brink доставя точно такива решения за системата от 8,88 kWp в Гютерсло, Германия. Модулите трябва да се монтират на плоския покрив на жилищна сграда с ориентация изток-запад, за да се осигури непрекъснато генериране на енергия през целия ден. За основа са използвани общо 15 фотоволтаични подструктури Miralux Flex от горещо поцинкована стомана за модулни ширини от 1000 до 1100 мм. Фабрично те са оборудвани и със строителни защитни рогозки EPDM като разделителен слой между конструкцията и покривната обшивка.

Richard Brink предлага системите както с ориентация изток-запад, така и с ориентация юг. Според компанията общото между всички тях е лесната им функционалност при максимална безопасност. Вариантите са аеродинамично оптимизирани при тестове в аеродинамичен тунел и поради това са със сравнително ниско съдържание на баласт, серията не изисква пробиване на покривната обшивка и може да се монтира бързо и без инструменти. Освен това интегрираните кабелни канали осигуряват надеждно окабеляване, а последващото разширяване също е лесно за осъществяване благодарение на модулната конструкция.

Снимки: Richard Brink

Може да харесате още...