pixel

Соларни пейки в Бостън ще зареждат мобилни устройства

Управата на Бостън обяви плановете си да постави из града пейки, захранвани със слънчева енергия, които ще дадат възможност на гражданите да зареждат телефоните си, докато си почиват. Наречени „Soofa“, пейките са разработени от „Charging Environments“ – фирма, отделила се от MIT Media Lab („Soofa“ в превод ще да е нещо като “Диииван”). Пейките ще бъдат поставени из зелени пространства – паркове и градини. Всяка от тях може да зарежда два телефона едновременно. През това време пейките също така събират и споделят информация за местоположението, качеството на въздуха и нивото на шума.

„Soofa“се описва като соларно-захранвана външна зарядна станция. Моделът направи своя дебют по време на последната седмица на „Панаира на занаятите при Белия дом“. Разработването им е резултат от иновационна програма на Verizon, която ще позволи на бостънските жители да използват 4G LTE мрежата на Verizon, за да се свързват безжично към интернет посредством своите устройства и соларните пейки.

Макар че повечето места за „Soofa“ вече са избрани, управата на Бостън все пак прикани местните жители да препоръчат допълнителни паркови места за инсталация. „Възможностите за модернизиране на града за мобилното поколение са безкрайни“, посочи шефката на Changing Environments Сандра Рихтер. А кметът на града Мартин Уолш добави: „Вашият мобилен телефон служи не само за телефонни разговори, защо затава пейките трябва да бъдат само места за седене?“

greentech.bg

Може да харесате още...