Соларни системи от Екотерм Проект

Екотерм Проект представя изключително ефективното и екологично решение за отопление и подготовка на битова, гореща вода, което е разработено и се предлага от реномирания, немски производител WOLF GmbH.

Соларните, отоплителни системи WOLF предлагат решения, които по перфектен начин  използват енергията на слънцето, за подпомагане на отоплителната система и подгряване на БГВ. Те могат да се използват ефективно и в комбинация с газови, кондензни котли и термопомпи WOLF, в това число с правилно подбрани бойлери за топла вода и буферни съдове. Освен това, чрез използването на модерните управления на WOLF, се гарантира интелигентно и икономично потребление на енергия.  WOLF предлага интелигентно решение на всички собственици на жилища, които ценят ефективността на отоплителната система  и възможно най-голямата, енергийна независимост.

WOLF представя оптимизирана гама от соларни колектори на покрива TopSon F3-1 / F3-1Q и CFK-1. Монтажната система е не само бърза и лесна за изпълнение, но и издържа на изключително високи натоварвания от вятър и сняг.

Високоефективни слънчеви колектори TopSon F3, TopSon F3-Q, CFK-1 са практични решения за:
– слънчеви инсталации, осигуряващи топла вода;
– слънчеви инсталации, поддържащи отоплението.

Предимства:
– високопроизводителни, плоски колектори, тествани по БДС EN ISO 9806 с най-висока, енергийна ефективност;
– максимално  и равномерно абсорбиране на топлина, с по-висок коефициент на енергийно оползотворяване;
– изцяло меден абсорбер, ултразвуково заварен, с високо, селективно покритие за възможно най-добра енергийна полза;
– топлинна изолация от минерална вата, с дебелина 60 mm за минимални, топлинни загуби при всички модели, а TopSon F3/ F3-Q е и с допълнително, странично изолиране;
– симетричната, правоъгълна форма гарантира равномерно оттичане и ефективно функциониране при минимален, работен режим;
– дълбоко изтеглена, устойчива на атмосферните влияния, колекторна вана от алуминий;
– компенсатори по разширение между отделните колектори;
– изпитани по EN 12975, Част 2;
– трислойно, предпазно стъкло, с дебелина 3,2 mm, изпитано срещу градушка по EN 12975, предварително термично подсилено. Моделите TopSon F3 / F3-Q са с повишена светлинна пропускливост;
– ЕPDM уплътнение;
– възможност за свързване на 5 колектора от едната страна;
– избор на присъединителна страна- лява/дясна;
– слънчеви колектори TopSon F3 и CFK-1 за вертикален монтаж;
– слънчеви колектори TopSon F3/Q  за хоризонтален монтаж;
– самоизточващ се колектор, благодарение на системата „четиристранно свързване”;
– всички типове високоефективни, слънчеви колектори са сертифицирани от Solar Keymark, като са изпълнени изискванията за екологични постижения „Blue Angel“ за RAL UZ 73.

Технически характеристики:

Параметри М.Е.  TopSon F3-Q TopSon F3 CFK-1
Обща повърхност m2 2,3 2,3 2,3
Абсорбционна повърхност m2 2,0 2,0 2,0
Тегло (празен) kg 41 40 3,6
Вместимост l 1,9 1,7 1,1
Присъединителни размери 3/4″ 3/4″ 3/4″
Ъгъл на монтиране от 15° до 90 от 15° до 90 от 15° до 90
КПД % 80,9 82,1 71,2
Коефициент на топлинни загуби к1 m2K2 3,312 3,312 3,5
Коефициент на топлинни загуби к2 m2K2 0,0181 0,0181 0,0084
Допустима работна температура °С 198 198 196
Коефициент на лъчепоглъщане % 93 93 95,2
Топлинен капацитет KJ/(m2K) 8,8 5,5 4,723
Работно налягане bar 10 10 10
Топлоносител АNRO среда (неразредена)
Препоръчителен дебит през колектора l/h за m2 30-90 30-90 30-90

Със соларните системи WOLF, Вие може да достигнете 30% икономия на енергия за отопление и да имате изобилие от топла вода за битови нужди. Многообразие от комплексни решения:
– компонентите на системата (слънчев колектор, контролер, буферен съд, газов кондензен котел или термопомпа) са перфектно съчетани един с друг;
– контролерът спестява възможно най-много енергия, чрез изключване на топлинния генератор (напр. термопомпа), когато слънцето грее. Нещо повече, интелигентен софтуер разпознава продължителните периоди на хубаво време и е в състояние да направи допълнителни икономии на енергия;
– през лятото, управлявате системата без допълнителния източник за отопление и БГВ в продължение на до четири месеца;
– всички компоненти са оборудвани със системата за управление WOLF. Това прави изключително лесни работата, монтажа, пускането в експлоатация и обслужването от един източник;
– използвайте приложението WOLF SmartSet, за да контролирате времето за отопление, празничния режим и температурите или просто да следите слънчевия си добив.

WOLF SmartSet е система, в която могат да бъдат интегрирани модулите за отопление, вентилация и въздухообработка, както и модулите за комбинирано производство на топло- и електроенергия. Системите могат да се управляват и наблюдават локално или по интернет отвсякъде.

Интелигентни и ефективни, соларните системи на WOLF, интегрирани към топлинни източници, предлагат едно ново, по-високо ниво на развитие при дистанционното управление, контрола и наблюдението на екологични технологии, които се използват в бита, публичния сектор и промишлеността.

Повече информация за Екотерм Проект и гамата предлагани продукти може да бъде получена в дистрибуторската мрежа в цялата страна, на интернет страница www.ecotherm.bg или на страницата на фирмата във Facebook.

Може да харесате още...