pixel

Соларни товарни мотоколички предлагат чист транспорт на храни в Амстердам

Предлагайки доставка на местни хранителни продукти за кафенета, ресторанти и предприятията за обществено хранене чрез мотоколички, захразнвани от слънцето, Foodlogica има за цел да „почисти“ и така наречената „последна миля“ в местната транспортна система за хранителни продукти.

Както търсенето, така и предлагането на местни храни в Амстердам се увеличава интензивно през последните няколко години. Това изисква увеличаване на гъвкавостта на местните хранителни системи, както и намаляване на емисиите, свързани с транспорта в този сектор. Въпреки това един от най-големите проблеми в местните логистика на храни си остава зависимостта от дизеловите камиони за доставка на храните до клиентите. Това носи своя мрачен принос за и без друго замърсения въздух в града.

Една нова програма има за задача да промени това. Млада фирма предлага персонализирани услуги за доставка, използващи мотоколички, захранвани със слънчева енергия. Те обещават „нулеви емисии, никакви задръствания, никакво замърсяване на околната среда.

Системата Foodlogica предлага на производителите на хранителни продукти опция за транспорт с нулеви въглеродни емисии за дестинации до 100 км.

Електрическите мотоколички, които са произведени от Radkutsche, имат обикновена каросерия за товари, която може да носи до 300 кг. и може да побере опаковки и картонени кутии с размери до 120 см х 80 cm х 140 cm. За да предоставя енергията, която е необходима на мотоколичките за движение, системата на Foodlogica включва транспортен контейнер, оборудван със слънчеви панели, който служи за зареждане на мотоколичките. Всяка от тях може да бъде преместена или възпроизведена по устойчив начин, с разрастването на бизнеса“.

„Съвсем без нужда от електро-мрежата, нашите електрически мотоколички се съхраняват и зареждат в специално предназначени контейнери, на които са монтирани слънчеви панели. Работещи единствено със слънчева и човешката енергия, е-мотоколичките и бизнесът на Foodlogica могат да бъдат развити навсякъде, където слънцето свети – без никакви изкопаеми горива“.

Базовата цена за доставка чрез Foodlogica е 15 евро, което включва доставка в рамките на 5 км с една спирка. За по-дълги разстояния и множество спирки има допълнителни такси.

Въз основа на данни за градския трафик във фирмата са изчислили, че всеки бизнес, свързан с доставка на храна в Амстердам има средно около 6.5 доставки на хранителни продукти на седмица. Това се равнява на около 31 000 доставки всяка седмица. И, разбира се, и на съответния разход на гориво и свързаните с него емисии. Преминаването към по-чист метод за т. нар. „последна миля“ при транспорта на местни храни транспорт може да има голямо влияние върху качеството на въздуха в града и да облекчи задръстванията в града.

greentech.bg

Може да харесате още...