pixel

Соларните клетки във вид на спрей идват още по-близо до реалността

Една от най-обещаващите соларни технологии, върху които изследователите работят от години, са соларните клетки във вид на спрей. Идеята е фотоволтаичната технология да може да се прилага върху всякакви повърхности. Това ще позволи всичко, което е изложено на слънце, да се превърне в PV панел. Покривите на къщи и коли, самолетните крила, всичко може да произвежда енергия от слънцето.

Соларните клетки във вид на спрей могат да е нанасят върху скатни покриви, заоблени фигури, гъвкави плоскости – все повърхности, неподходящи за твърди слънчеви панели. Страхотно, нали?

Изследователи от Университета на Торонто смятат, че са успели да разработят техника за „пръскане“ на слънчеви клетки, която е далеч по-проста и по-евтина в сравнение с предишните технологии, което означава, че има много по-голям шанс да се превърне в реалност.

Илиън Крамер заедно с колеги от университета са измислили нов начин за нанасяне на соларните клетки върху гъвкави повърхности – с помощта на миниатюрни светлочувствителни материали, известни като колоидни квантови точки (ККТ). Тези ККТ могат да се пръскат като спрей или да бъдат отпечатани на ултра-тънък филм, който да може да може да се прилага върху всяка повърхност.

Изследователите казват, че повърхност с размера на покрива на автомобил, покрит с ККТ, би могъл да произвежда достатъчно енергия за захранването на три 100-ватови крушки.

Крамър казва, че мечтае някой ден да гледа как работници с гащеризони ходят по покривите на къщите и пръскат наред с тези соларни клетки във вид на спрей.

Това, което прави новата технология наистина впечатляваща, е, че Крамър е изградил устройството за пръскане на соларния спрей, използвайки части, които са лесно достъпни и евтини. Той взел дюза, която се използва в заводите за стомана за охлаждане на стоманата с фина водна мъгла и я комбинирал с въздушни четки от магазин за художници.

greentech.bg

Може да харесате още...