pixel

Соларните пътища бързо си намериха критици, които искат да ги спрат

Соларните пътища станаха обект на много внимание напоследък, след като си осигуриха близо 2 милиона долара финансиране чрез Indiegogo. Технологията за фотоволтаичните пътища е вече готова и остава да се комерсиализира, но ето, че се намериха и противници, които да заклеймят иновацията. Те настояват, че идеята просто няма да сработи.

Изобретателите на соларните пътища, чийто фирма носи същото име, казват, че проектът има потенциал да освободи света от мръсната енергия, да спасява човешки живот чрез интелигентна сигнализация, както и да направи по-безопасни пътищата чрез загряване (през зимата).Ала критиците казват, че липсата на полза, шумът и липсата на нужда правят соларните пътища тотално ненужни.

Идеята на фотоволтаичните улици и магистрали е, че ние вече използваме голяма част земята за пътища – можем да удвоим ползата и да накараме нашите пътища да генерират чиста енергия. Ала според списание Renewables International, когато слънчевите клетки от даден модул са на сянка, това намалява производителността на целия панел. А тъй като пътищата обикновено биват засенчвани, включително и от преминаващите по тях автомобили, наред с дървета и околни сгради, то производителността им ще бъде компрометирана.

Списанието също така изтъква, че пътищата традиционно са проектирани така, че да бъдат шумни или тихи – в зависимост от скоростта на движение. Но соларните пътища винаги ще бъдат шумни.

Може би най-разтърсващият аргумент на критиците е, че „ние вече имаме възможност да инсталираме всякакви видове соларни технологии там,където са необходими, затова няма нужда от тази иновация“.

Без съмнение технологията на соларните пътища е много интересна и с изграждането им в реалността навярно ще ще има и неочаквани проблеми. Може би наистина не са подходящи за всеки път. Но защо да отхвърляме с лека ръка дадена идея, която отива отвъд сегашните ни възможности да генерираме зелена енергия?

greentech.bg

Може да харесате още...