Соларните ЖП линии променят този традиционен вид транспорт

Британският инвеститор във възобновяема енергия Bankset Energy разработва ЖП линии със соларни панели, вградени в самите траверси. Така според компанията идва времето, когато световната ЖП мрежа с обща дължина около един милион километра, ще бъде оборудвана със соларни траверси.

Bankset Energy има вече един реализиран проект в Берн, Швейцария, върху частна индустриална ЖП линия. Компанията работи и по проекти в Обединеното кралство, Франция, Съединените щати, Китай и Италия – планират се и нови за Австрия и Испания.

Патентованата технология използва слънчеви панели, изработени от силиций и алуминий, които са проектирани да паснат на съществуващите железопътни траверси, които се произвеждат от бетон, дърво и стомана. Предимството на енергийната система на Bankset е, че трансформира съществуващите траверси в най-съвременна енергийна система, без да се засяга инфраструктурата и без разходи за замяна на съществуващите траверси.

Фирмата използва соларни клетки, произведени в Калифорния, а самите соларни панели се сглобяват в Европа. В момента компанията преговаря с производителите на траверси, за да развие технологията и да адаптира своя продукт така, че да пасва на всички съществуващи типове траверси.

От компанията уверяват, че модулите са в състояние да издържат натоварването от преминаването на влаковете, които пътуват над тях.  „Енергийните слънчеви панели на Bankset са адаптирани и много устойчиви; към днешна дата нямат регистрирани проблеми; стъклото им е подсилено и е преминало стрес-тестове“ – казват от фирмата.

Решен е и въпросът с почистването на панелите. Макар че то често се извършва от дъжда, компанията има разработен специален „робот-влак“, който работи с вода под налягане. Когато е необходимо, влакът сканира мрежата с камера, след което система от водни струи с екологичен миещ препарат почиства панелите, където е необходимо.


Вижте също...