pixel

Соларният бум в Италия – изумителна история, която се случва точно сега

Соларният бум в Италия – изумителна история, която се случва точно сега

Преди две години енергията от слънце в Италия се възприемаше като романтична опция. Общият инсталиран капацитет за предишните 4 години беше само 1 гигават. Всички харесваха идеята за добив на енергия от слънцето, но беше направено твърде малко в сравнение с други европейски страни като Германия и Испания. До момента, в който бяха сменени политиките и Италия се превърна в една от най-горещите точки за слънчева енергия в Европа.

На фона на това, което се случва в момента, дори оптимичстичните прогнози от 2009 изглеждат смешни и късогледи. В края на 2010 година инсталираните мощности достигнаха 3,4 гигавата, което бледнее пред 9-те гигавата инсталирана мощност в края на юли 2011 г. Целта на Италия беше до 2020 да достигне 8 гигавата. Тази цел сега е променена на 23 гигавата до края на 2016 година.

Италия не разполага с ресурси от изкопаеми горива и е силно зависима от техния внос. В същото време италианските граждани са страстни противници на ядрената енергия.  Всичко това определя големите възможности за развитие на сектора на соларната енергия. Ако страната изпълни целите си, скоро енергията от слънце  ще има значителен дял в общия енергиен баланс на Апенините.

Как стана възможен този бум? Въпреки че Италия имаше сериозна система за насърчаване на слънчевата енергия, тя не беше гореща точка, докато не се получи забавяне на пазарите в Германия и Испания. Когато голямо количество проекти започна да се насочва към страната, администрацията направи промени, които дадоха възможност да се премахнат бюрократичните пречки. Преференциалните тарифи за изкупуване на енергията от фотоволтаичните инсталации са фиксирани за цялата 2011 и 2012 година. Силно е улеснен разрешителният процес. Например след промяна на законодателството, местните власти в региона Puglia спряха да издават разрешения за проекти до 1 мегават – предприемачите просто уведомяват за своето намерение властите и ако в определен срок не постъпят възражения, изграждането на централата стартира.

Предприемачите разделиха своите по-големи проекти  на няколко по-малки 1-мегаватови, което значително ускори процеса, както и привлече вниманието на още инвеститори към региона.

Въпреки големият обем новоприсъединени мощности, енергийният гигант Enel, който обслужва 85% от ел.мрежата в Италия, досега успява да се справи със ситуацията.

По-големи притеснения в Италия са породени от използването на земята, поради наличието на голям брой исторически забележителности. Този аспект беше уреден с преработване на енергийното законодателство – т.нар. Conto Energia.

През 2012-2013 година се очаква да започне плавно намаляване на субсидиите. Но надеждата е, че сектора ще продължи да се развива, макар и без агресивна подкрепа от държавата.

Може да харесате още...