pixel

Соларно захранвана болница помага на пациентите с устойчив дизайн в Нова Зеландия

Добрата сграда може да помогне на здравето на хората и това важи с особена сила за болниците. Центърът „Катлин Килгор“, проектиран от Wingate + Farquhar Architects, е чудесен пример за болница, която подпомага подобряването на здравето на хората, като в същото време и защитава околната среда чрез своя екологичен дизайн. Намира се в Нова Зеландия в град Тауранга. Тя е енергийно ефективна и има покрив, покрит с един от най-големите слънчеви масиви в страната.

Завършена в края на миналата година, триетажната клиника би трябвало да осигурява възможност за лечение на рак за около 600 пациенти. Сградата се простира на 3000 квадратни метра. Тя е покрита с отличителен трионовидно нагънат покрив, върху който е разположен слънчев масив с площ 450 квадратни метра. Така оформен, покривът максимизира естествената светлина и вентилацията. Външната облицовка е от мръсно-бели стоманени плоскости, а прорязващите я зелени сенници добавят ярък акцент към фасадата.

Архитектите са създали топла и гостоприемна среда в болницата чрез проектирането на интериор, в който човек лесно може да се ориентира, изпълнен с много естествена светлина, естествени материали, високи тавани и една голяма зелена стена. Големите остъклени отвори рамкират гледки към околностите, включително и далечните планини Каймай. Соларно-захранваният клиничен център използва енергийно ефективно осветление, голяма термална маса, соларно подгряване на топла вода, както и система за събиране на дъждовната вода.

greentech.bg

Може да харесате още...