pixel

Спадащите цени на батериите могат да направят електромобилите много достъпни

Спадащите цени на батериите могат да направят електромобилите много достъпни

Ново проучване на Стокхолмския институт по околна среда е установило, че цената на литиево-йонните батерии е спаднала доста по-бързо, отколкото по-рано се очакваше. Цената на киловатчас е намаляла с цели 70 процента от 2007 г. досега. Това е изненадващо, тъй като по-раншните статистически проучвания прогнозираха такива цени чак след 2020 г. Подобна тенденция може да доведе до това, електрическите автомобили да станат ценово конкурентни спрямо обикновените автомобили с бензиново гориво и то още в рамките на следващото десетилетие.

Изследването, проведено от Бьорн Никвист и Мьанс Нилсон от Стокхолмския институт по околна среда, наскоро бе публикувано в списание Nature Climate Change. То анализира цената на литиево-йонните батерии от 80 различни източника в периода между 2007 и 2014 г. В този период по-голямата част от производителите на електрически автомобили не разкриват цената на батериите в автомобилите, които правят.

Никвист и Нилсон са установили, че към 2007 г. комплектите батерии струват около 1000 долара за кВтч. Тази цена постоянно намалява, за да достигне 300 долара за кВтч в края на анализирания период. Това представлява осем процента спад в цените на всяка година. Ако тенденцията се запази, бихме могли да видим цени на батериите от порядъка на 150 долара за кВтч в рамките на следващите десет години. В това време можем да станем свидетели на момента, в който електрическите превозни средства стават ценово конкурентни спрямо колите с бензинов двигател. Това може да преобрази пазара и да сложи край на „елитния статут“ на електромобилите.

Като се има предвид, че фирми като Tesla и Nissan целенасочено увеличават производството на електрически автомобили, икономиите от мащаба ще доведат до по-нататъшно намаляване на цените, подсещат анализторите.

greentech.bg

Може да харесате още...