pixel

Специалисти по енергийна ефективност се обединяват с обща позиция

Специалисти по енергийна ефективност се обединяват с обща позиция

Специалисти по енергийна ефективност се обединяват с обща позиция по отношение на проектните промени в наредбите за енергийна ефективност на сгради.

Внесените в края на декември проектни предложения за изменение на нормативните документи за енергийна ефективност в сградите разбуниха духовете на архитектурната гилдия, множество организации и специалисти в областта на енергийната ефективност. Последвалата поредица от консултации и работни срещи доведоха до обединяване в обща позиция и внасяне на официални становища до Министерството на инвестиционното проектиране и Агенцията за устойчиво енергийно развитие.
 
Инициативата е на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, Камарата на архитектите в България, сдружение ИГ Пасивни сгради България, фирми и отделни специалисти.

Групата от специалисти застават зад позицията, че промените в наредбите трябва да създадат реални условия за възприемане на почти нулевоенергийните сгради в България във възможно най-кратки срокове. Това обаче би било невъзможно, ако се приемат предложените проекто-документи, които не могат да доведат до осъществяване на подобна качествена промяна, защото залагат някой погрешни принципи и дори не разглеждат съществени елементи от съвременното проектиране.

Може да харесате още...