Спират ядрени реактори из цяла Европа заради жегите

Eкстремната жега и съответно необичайно топлите морски води са причина за спирането на ядрени реактори във Франция, Финландия, Германия и Швеция през последните седмици.

Френската енергийна компания EDF заяви, че прогнозите за високи температури в река Рона вещаят спирането на работата на четири ядрени реактора от 3 август, тъй като те зависят от водите на реката за своето охлаждане. EDF заяви, че може да бъде принудена да спре производството на електроенергия на два реактора в Сейнт Албан с инсталирана мощност от 2300 мегавата, както и реакторите Бъгий 2 и 3.

Електроцентралата в Ловииса във Финландия вече намали мощността си със 170 мегавата, тъй като морската вода, която се използва за охлаждане на реакторите, е станала твърде топла, заяви операторът Fortum. Поради високите температури в северния район морската вода, която се събира, за да се охлаждат реакторите на Ловиса, е по-топла. Тя достигна 32 градуса по Целзий в сряда.

Изливането на топла вода обратно в морето след охлаждането на реакторите може да бъде опасно. Ако температурата на водата надхвърли 34 градуса реакторите трябва да бъдат изключени – такива са регулациите. Такова явление е рядкост, но може да се случи отново през следващите дни поради необичайно топлото време. От оператора подчертаха, че няма опасност за хората, електроцентралата или околната среда.

В Германия енергийните дружества предупредиха, че по-високите температури през август могат да създадат проблеми за охлаждането на реакторите в страната. Дъщерното дружество на Е.ОН PreussenElektra намали производството с няколко процента.

Шведският ядрен регулатор SSM също е обявил, че производството на електроенергия в ядрената централа във Форсмарк е намаляло “с няколко процентни пункта” поради проблемите с охлаждането.


Вижте също...