pixel

Съседи ще плащат за парното на лъжливи потребители

Колкото и топло време да се задава, топлинните счетоводители в столицата предупреждават, че близо 16 500 абонати на парното още нямат отчети. Това означава, че и да не отварят винтилите на радиаторите си, за новия сезон ще им бъде начислена максимална мощност, съобщи “Нова телевизия“.
Заявки за отчети ще се приемат до началото на октомври. Новите сметки ще се отразят повече или по-малко на бюджетите на близо 400 хиляди семейства.

Вече не е изненада, а практика, когато някой реши да не плаща за парно, ощетени да са неговите съседи. В тежките зимни месеци те ще бъдат натоварени и с чуждата сметка, ако някой заяви, че ще си изключи радиаторите, а ги ползва. Така той ще се топли на кредит, а разплащането остава за края на лятото.

От четири хиляди заявления в София за миналия сезон 2000 не са били спазени, по данни на асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство.

Подаването на лъжливите заявления обикновено започва през януари, или след първите по-сериозни за сезона сметки.

Дори обаче прогнозните им дялове да бъдат коригирани, това е до следващото им заявление за изключени радиатори. Такъв е редът. Кой какво е заявил, знаят домоуправителите. След изравнителните сметки те могат черно на бяло да прочетат кой се е топлил на кредит. Отделни въпроси са дали и как така да тръгнат да проверяват по пантофи съседите си дали ще лъжат през новия сезон.

Топлинните счетоводители не могат да кажат доколко масова е друга практика, която вече се явява буквално кражба от джоба на съседите и се преследва от закона. Така е когато някой си подмени радиаторите с топломерите с други, без уреди. Или за по-лесно свали самите уреди. Тогава вместо него плащат само съседите му. Срещу това етажната собственост може да реши да кани топлинния счетоводител на проверка.

Наказанието е за всеки радиатор-изненада да се начислява максимална мощност за целия сезон.

trud.bg

Може да харесате още...