Стационарни горивни клетки от Bosch снабдяват с електричество цял квартал

Bamberg

За първи път Bosch и Stadtwerke Bamberg произвеждат електричество и топлина със стационарна горивна клетка за повече от 20 домакинства.

В експлоатация беше пусната малка електроцентрала с твърда оксидна горивна клетка (Solid Oxide Fuel Cell, накратко SOFC). Високата два метра система с размери на хладилник генерира около 10 киловата електричество. То може да покрие нуждите на повече от 20 четиричленни домакинства в квартала. Тази стационарна горивна клетка има ефективност 60% при производството на енергия и повече от 85% при допълнително използване на топлина, с което превъзхожда останалите трансформатори на енергия със същия размер.

Stadtwerke Bamberg вижда технологията като устойчиво решение за енергийното снабдяване на съществуващи сгради и при разработването на нови квартали. Кметът на Бамберг – Андреас Старк също приветства сътрудничеството. Изборът на локация на централната автогара в Бамберг доближава технологията до гражданите. „Горди сме, че Bosch и Stadtwerke Bamberg прилагат екологична и в същото време икономична технология. Това иновативно енергийно снабдяване е важен компонент в процеса на трансформация на Бамберг в бизнес средище, който ще осигури в бъдеще нови работни места”.

Произведената топлина се използва от една пекарна на автогарата за отопление и топла вода. „При енергийния преход децентрализираното енергийно снабдяване е от голямо значение. Стационарната горивна клетка е подходяща за разширяване на електро- и топлоснабдяването в градските квартали“, съобщава д-р Вилфрид Кьолшайд, който отговаря за стационарната горивна клетка в Bosch. Системата се експлоатира от Stadtwerken Bamberg с природен газ. Тя е много тиха и към днешна дата е подходяща за преход към водород. Дори при работа с природен газ, системата спестява почти 40% вредни за климата въглеродни емисии. Ако горивната клетка работи с водород, няма да има повече директни емисии на CO2. Чрез регулиране работата на стационарните горивни клетки, те могат да осигурят устойчиво енергийно снабдяване в градовете и районите с голямо потребление на енергия. Съществуващата газова инфраструктура също може да се използва в комбинация с много мрежови горивни клетки за облекчаване на електрическата мрежа.

Системата в Бамберг е свързана в мрежа чрез облака на Bosch IoT. В бъдеще различни стационарни горивни клетки могат да бъдат свързани помежду си чрез облак, за да формират виртуални електроцентрали и да се управляват цифрово с помощта на интелигентен, самообучаващ се софтуер. Това ще защити околната среда, опазвайки ресурсите.

Може да харесате още...