Стайни термостати – как и за какво да ги ползваме? Спестяване!

salus

Има ли смисъл да се управлява температурата в отделните стаи? Ако искате да се чувствате комфортно във всяка стая, това е необходимо. Дали освен комфорт това води и до спестявания?

Комфортно = да ви е приятно, да се чувствате удобно, в този случай да ви е приятно топло

Тази статия ще отговори на тези въпроси и с лесни примери ще покажем как сами може да пресмятате и управлявате спестяванията.

В началото е голямото питане дали като управлявам източника на топлина (котел или термопомпа), това ще е достатъчно. Подменили сте стария котел на дърва с нов пелетен или газов такъв – чудесно! Сега нещата са по-лесни, не цепите дърва и не зареждате котела час през час. Обаче в стаите ту е много топло, ту пък е студено…

salus

Да допуснем, че отоплителната ви инсталация е с радиатори. За да регулирате температурата в стаите, радиаторите трябва да имат поне някакви „кранове“ с които да намалявате или увеличавате количеството топла вода, преминаваща през тях. Въртейки така крановете, регулирате стайната температура. Ето един пример колко ще спестите, регулирайки стайната температура в апартамент/къща с няколко стаи. Знае се, че намалението на температурата с 1°С води до спестяване от сметката за отопление между 7 – 10%. Това е емпирично доказано.

Ще разгледаме пример със спалня: ползвате я среднодневно около 8 часа през нощта с температура, която ви е комфортна от 19°С. Ако намалите температурата с 3°С – тоест, тя стане 16°С през останалото време от деня, когато не ползвате спалнята, се получава 3°С х10% = 30%, следователно през останалите 16 часа от деня ще спестявате около 30%, така за 24 часа ще имате средно спестяване около 20% (16/24=0,67=67%, 67%*30%=20%) само за тази стая. Подобна сметка може да направите за трапезарията, кухнята и т.н. Така че ако през цялото време пускате-спирате и регулирате всеки един радиатор в къщата, ще имате:
1. Комфорт
2. Гарантирани спестявания от отопление.

Затова са ви необходими кранове, вентили на радиаторите. Ако мислите, че да въртите крановете денонощно във всяка стая би ви затруднило, може да ползвате стайни температурни регулатори да правят това вместо вас.

Quantum

Използването на устройства за управление на стайната температура е инвестиция! Дали тази инвестиция ще ви се изплати и за колко време, ползвайте примерите и не забравяйте комфорта!

Дали пък да не управлявам само котела, вместо всяка стая по отделно?!

И още по-евтино ще е само един стаен термостат. Дали това е така!?

Да, вие сте настроили котела на определена температура, сложили сте си и кранчета на радиаторите. Денонощно въртите кранчетата и достигате някакъв комфорт и спестявания, ама котелът и помпата работят непрекъснато, следователно спестяването не е голямо.

Дори и само с един стаен термостат може да управлявате котел-помпа да се пуска и спира тогава, когато имате нужда според вашия ритъм на живот. Да му задавате различни програми и температури.

Гарантирани спестявания – може би около 10%.

Quantum

Имате 4 стаи и разходите ви за отопление (газ, пелети) са около 2000 лв. на отоплителен сезон, използвайки един стаен термостат на Salus модел QW610 с цена 189 лв. и гаранция 5 години, ще имате спестяване около 10%.

Резултатът е: инвестирайки 198 лв. за период от 5 години, колкото е гаранцията на термостата, ще сте спестили 5 години * 2000 лв. = 10 000лв.* 10% = 1000 лв.

Не много удобно тук е, че управлявате котела-помпата само по температурата, в която се намира стайният термостат. Каква е температурата в другите стаи?! Абсолютно случайна.

Quantum

Донякъде би ви помогнало да монтирате обикновени радиаторни термоглави на радиаторите в отделните стаи в комбинация със стайния термостат. Така ще имате зададена някаква приблизителна температура във всяка отделна стая. Остават отворени обаче още няколко въпроса:
– Кой и кога спира котела?
– Може ли да променяте стайната температура в отделните стаи през различно време от деня, за да получите спестяване (примера по-горе)?

Котелът се пуска и спира само от стайния термостат, съответно по температурата от стаята, в която е поставен, радиаторните термоглави са настроени на една температура без значение дали вие ползвате или не в момента съответната стая. Да, сега имате по-добър комфорт и някакви спестявания.

Как и кога да се промени температурата в съответната стая, отивам на почивка и като се върна…?!

Използването на стаен термостат във всяка отделна стая ви гарантира:
– Комфортна температура в стаята (точно тогава, когато искате)
– Когато ви няма, температурата е икономична
– Имате индивидуална програма за всяко помещение, съобразена с вашия ритъм на живот
– Където и да отидете, когато се върнете, ще ви очаква комфортна топлина
– Спестявате от сметките за отопление около 30%, а ако къщата ви е по-голяма или пък е хотел, спестяванията са още по-големи.

Отново разглеждаме същия пример: имате 4 стаи и използвате стайни термостати Salus модел VS30W/B с цена 105 лв. във всяка стая.

Ако разходите ви за отопление (газ, пелети) са около 2000 лв. на отоплителен сезон, използвайки стайни термостати на Salus модел VS30W (4*105 лв. = 420 лв.) с гаранция 5 години, ще имате спестяване около 30%.

Резултатът е: инвестирайки 420 лв. за период от 5 години, колкото е гаранцията на термостатите, ще сте спестили 5 години * 2000 лв.= 10 000 лв.* 30% = 3000 лв.

Вие решавате!

Quantum

Salus Controls е един от най-големите производители на стайни термостати и задвижки в света.

Предлага различни видове и модели:
– Жични или безжични
– Захранвани на батерии или на 220 В
– Дневни или програмируеми
– Управление през интернет
– Smart Home.

Заводска гаранция 5 години!

Какво ще се получи обаче, ако имате подово отопление?

Ами ако е радиаторно в някои стаи, подово в други и ползвате вентилаторни конвектори в трети?

В следващата статия ще дадем отговори на тези и още много други въпроси.

За повече информация – Салус България.

Може да харесате още...