Стайни термостати за максимален комфорт и енергийна ефективност

Siemens разполага с цялостна гама от стайни термостти: от механични и дигитални термостати за опростен стаен контрол, до съвременни комуникационни термостати за интегриране в системи за сградна автоматизация чрез KNX протокол. Портфолиото се допълва и от интелигентен (смарт) термостат с приложение за отопление.

Всички термостати са лесни за монтаж и настройка. Отличават се с бърза инсталация, интуитивна работа и прецизно управление. Термостатите покриват всички стайни ОВК приложения: отопление и/или охлаждане и вентилаторни конвектори.

KNX комуникационните термостати осигуряват ефективeн стаен контрол. Те се предлагат както за самостоятелно стайно управление, така и за по-сложна стайна автоматизация посредством контролерите (DDC Desigo) на Siemens.

Възможно е термостатите да бъдат интегрирани в системи за сграден мениджмънт като Desigo CCTM, Desigo Control Point TM или Synco ICTM. По този начин те могат да се управляват дистанционно.

Смарт термостат

Това, което отличава смарт термостата на Siemens, е уникалната комбинация от предимства както за инсталаторите, така и за крайните потребители.

Лесен и интуитивен
За да бъде употребата му максимално улеснена, на дисплея се визуализират само основните характеристики, а интуитивно мобилно приложение позволява управление и наблюдение на пълния набор от параметри, от всяко място и по всяко време.

Вградени сензори
Шест вградени сензора измерват температура и влажност, засичат присъствие / отсъствие и улавят наличие на опасни газове. Друг сензор димира дисплея в зависимост от околната светлина. Също така устройството може да се свърже с външни сензори за измерване на температура и влажност.

Автономен контрол
Патентован алгоритъм за самообучаване на термостата спрямо навиците на ползвателите гарантира най-доброто управление на стайната температура.

Функцията „Optimum Start Control“ помага на устройството да избере най-подходящия момент, за да започне да отоплява. Тези уникални функции създават комфорт и пестят енергия, при минимална намеса от страна на потребителя.

Доказани зелени технологии
Интелигентният термостат отговаря на стандартите за енергийна ефективност, а функцията „Green leaf“ допълнително подпомага спестяването на енергия.

Въвеждане в експлоатация
Интелигентният термостат може да бъде инсталиран по време на строителните работи, без да е необходима връзка с интернет. Последните стъпки за настройването му се извършват от обитателите, след като се нанесат в жилището. Автоматичното актуализиране на фърмуера гарантира, че всички нови функции са на разположение по всяко време.

Енергийно – ефективно управление на стайната температура
Siemens предлага стайни термостати с оптимизирано PID управление и програми за самообучение за приложения с радиатори и подово отопление. В допълнение някои варианти поддържат приложения за БГВ (битова гореща вода) и ел. отоплителни системи (като подово отопление) с консумация до 16А. Мултифункционалните входове позволяват активиране на различни функции като: защита против прегряване, магнитни контакти за прозорците и дистанционно превключване между режимите. Вариантите с комуникационен интерфейс KNX правят възможно управлението на основните системи с още по-голяма енергийна ефективност. Конфигурируемите програми за време (ден/седмица/ваканция) предотвратяват ненужното потребление на енергия, когато помещенията не се използват.

Системи с вентилаторен конвектор (Fan Coil Systems)
Стайните термостати, управляващи вентилаторни конвектори, са особено подходящи за индивидуална настройка на стайната температура в хотели, офиси и еднофамилни къщи. Устройствата могат да управляват 2/4-тръбни конвектори дори с допълнителни функции като: комбинация на отопление с конвектор и подово отопление от едно място. Стайните термостати разполагат с различни сигнали за управление (On/Off, ШИМ, DC 0..10V). Също така и вентилатори (1/3-степени и DC 0..10V сигнали).

Интегрирани функции като времеви график, сензори за присъствие и контрол на температурата на въздушния поток автоматично оптимизират потреблението на енергия, без това да намалява комфорта на обитателите.

Благодарение на вградените приложения за енергийна ефективност стайните термостати RDG с KNX комуникация отговарят на енергиен клас AA за енергийна ефективност съгласно стандарта eu.bac.

Стайни термостати за системи с вентилаторни конвектори и Modbus комуникация

Системи с термопомпа (Heat Pump)
При тези системи стайните термостати директно управляват термопомпата – ръчно или автоматизирано, според желаната стайна температура. Това предотвратява прегряването, причинено от излагане на слънце или друг вид енергия от външен източник. При приложения с реверсивни вентили, стайните термостати управляват компресорите в режим на отопление или охлаждане с автоматично или ръчно превключване. Зададен е минимум за включен и изключен период. Това предотвратява евентуална повреда на компресора, което от своя страна би довело до по-кратък срок на експлоатацията му.

Системи с променлив въздушен поток (VAV)
Благодарение на избираемите сигнали за управление VAV- съвместимите стайни термостати могат да бъдат свързани директно към различни устройства, като VAV устройства, ПЖР задвижки и компактни контролери. Широката гама от модели позволява на потребителите да променят настройките, като използват контролни параметри. В резултат на това VAV приложенията могат да бъдат комбинирани с различни допълнителни функции като ел. отопление, радиатори, подово отопление. В допълнение към базовите им функции стайните термостати могат да се използват и за задаване на минимални и максимални граници на сигнала за контрол на въздушния поток. Благодарение на KNX комуникацията стайните термостати могат да бъдат свързани директно към сензор за качество на въздуха.

Free Download center: Тук можете да изтеглите всички брошури, инструкции, спецификации и техническа документация на направление Сградни технологии на Siemens за Android и iOS.

Free Scan to HIT: С това приложение можете да сканирате двумерния матричен код на продуктите и незабавно да получите достъп до цялата важна информация за продуктите като таблици с данни и инструкции за монтаж.

Тук можете да откриете всички приложения на Siemens:

За повече информация посетете siemens.bg/bt или пишете на bt.bg@siemens.com.
#creating perfect places


Вижте също...