pixel

Стар риболовен траулер става вълнова електроцентрала

Развитието на вълновата енергия не е толкова успешно, колкото на слънчевата или вятърната енергия, въпреки че потенциалът в тази област като че ли е повече от огромен. Една от трудностите, които забавят технологията, е това, че морето е наистина сурова среда за оборудването, изграждано за добив на енергия от вълните. Вълновите буйове, както и други проекти за добиване на електричество от вълните, имат „смесен“ успех, белязан от много грешки заради грубия и корозивен характер на океана.

За инвеститорите, които търсят безопасна зона за вложения, енергията от вълните изглежда твърде рисковано начинание.

Един нов проект в Норвегия, дело на Kvernevik Engineering AS, се опитва да преодолее трудностите при вълновата енергия чрез превръщане на старите лодки, кораби и други водни съдове в… машини за вълнова енергия. Плавателните съдове са били построени, за да устояват на изпитанията на океана, и сега ще могат да заживеят нов живот, генерирайки чиста енергия, вместо да гният на бунището.

В рамките на пилотния проект един стар риболовен траулер е преобразен съгласно идея, която хрумнала на Гейр Арне Солхайм – основател на Havkraft AS. Корабът използва система на „колеблив воден стълб“ за генериране на електрическа енергия от вълните. Лодката има четири камери, монтирани в корпуса, където водата от океана влиза и излиза в ритъма на вълните. Когато вълни достигнат на лодката, водата се влива в камерите, което увеличава налягането на въздуха в горната част. Това налягане задвижва турбини, разположени в горната част.

Обратният поток на водата навън пък засмуква въздуха и понижава налягането, което също задвижва турбините. Така клатушкането на кораба според вълните допринася за генерирането на енергия. Лодката е безопасно закотвена насрещно на вълните за максимална изходна мощност.

„Всичко, което трябва да направим, е да оставим кораба да се полюшва, закотвен, в такава част от океана, където има достатъчна енергия на морските вълни. Всичко е проектирано да бъде дистанционно контролирано от сушата“, казва проектният мениджър Едгар Кверневик.

Компютърните модели са показали, че корабът може да произвежда 320 000 киловатчаса годишно. Кверневик планира да изгради „завод“ за производство на водород на борда на траулера – за съхраняване на енергията, която се произвежда там, така че тя да може да се използва в автомобили с водородни горивни клетки.

Инициаторите на проекта се надяват да изградят и други подобни системи, било то с по-голям кораб или пък с баржа, а имат и идея да модернизират някой полу-подводен кораб с вълнова електроцентрала от 4 MW, съчетана с вятърна турбина върху частта над водата.

greentech.bg

Може да харесате още...