pixel

Стартира надпреварата за „Европейска зелена столица“ за 2016 г.

Стартира надпреварата за „Европейска зелена столица“ за 2016 г.

Европейската комисия започна подбора на „Европейска зелена столица“ за 2016 г.С наградата за Европейска зелена столица се отличават градовете, които правят най-много за съобразяване на градския живот с околната среда.

EGC_logoГодишното отличие има за цел да насърчи европейските градове да предприемат действия, за да станат по-привлекателни и здравословни места за живот, работа и туризъм — градове, които са „подходящи за живеене“.

За първи път европейски градове с повече от 100 000 жители могат да се кандидатират за наградата. Преди това бяха допускани само градове с население 200 000 души или повече. Промяната означава, че наградата вече е достъпна за над 400 града в цяла Европа.

Ползите за града, обявен за „Европейска зелена столица“, започват с по-чиста околна среда, нови работни места и инвестиции и включват ръст на туризма, положително отразяване в международните медии и повече спонсорство за проекти, свързани с околната среда.

Европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник заяви:„С наградата „Европейска зелена столица“ се отличават местните усилия за подобряване на градската среда и насърчаване на устойчивия растеж. Във връзка с началото на конкурса за определяне на седмия носител на отличието „Европейска зелена столица“ за 2016 г. бих искал да насърча по-малките градове да представят своята кандидатура и да използват тази възможност, за да направят преглед на екологичните си постижения и да ги изтъкнат, както и да планират устойчиво бъдеще за своите граждани.“

Наградата има за цел:

Да отличи градовете, които уверено постигат високи екологични цели, да насърчи градовете да си поставят амбициозни цели за подобрение на екологията и устойчивото развитие в бъдеще, и да вдъхнови други градове чрез нови идеи, добри практики и опит.

Кандидатурите ще бъдат оценявани въз основа на 12 показателя:

– ограничаване и приспособяване към изменението на климата;
– местен транспорт;
–  екологично чисти градски зони, включително устойчиво използване на земята;
– природа и биологично разнообразие;
– качество на въздуха;
– качество на звуковата околна среда;
– генериране на отпадъци и тяхното управление;
– управление на водите;
– пречистване на отпадните води;
– екологични иновации и устойчива заетост;
– енергийна ефективност;
– интегрирано управление на околната среда.

Наградата е отворена за държавите – членки на ЕС, присъединяващите се страни и страните кандидатки (Хърватия, Бивша югославска република Македония, Исландия, Черна гора, Сърбия и Турция) и страните от Европейското икономическо пространство.

Градовете могат да кандидатстват онлайн на сайта www.europeangreencapital.eu. Срокът за представяне на кандидатури за наградата за 2016 г. е 17 октомври 2013 г. Наградата се присъжда от европейско жури, подкрепяно от експертна група от утвърдени специалисти в различни области на опазването на околната среда. Носителят на наградата ще бъде обявен през юни 2014 г.

greentech.bg

Може да харесате още...