pixel

Стартира проект за съхрнение на слънчева енергия

Кипърският институт и девет международни партньори започват проект за складиране на слънчева енергия, съобщава БНР. Започващият проект се осъществява по линия на Седма рамкова програма на Европейския съюз и се финансира от Европейската комисия със средства в размер на 8.6 милиона евро.

Допълнително още 500 000 евро са осигурени от Института на Кипър, който е най-големият партньор в консорциума с участници от Кипър, Италия, Франция, Германия, Израел, Испания и Португалия.

Програмата ще продължи 3 години. Ще се приложат най-новите и обещаващи технологии, за да се разработи нова система от ефективни, надеждни и икономични решения за съхранение на топлинната енергия.

Чрез иновативните технологии ще стане възможно по-продължителното използване на топлинния ефект от слънчевото греене, дори и при облачно време. Ще се тества и въздействието на предложената технология върху разходите на слънчевите термални електроцентрали и топлинни инсталации за промишлени нужди.

Кипър е на първо място в света по инсталирани соларни панели на глава от населението и е сред водещите страни по използване на възобновяеми енергийни източници. Ускореното изграждане на соларни паркове бе включено и в новия пакет от мерки на правителството за насърчаване на икономическия растеж.

publics.bg

Може да харесате още...