pixel

Стартира проучването за газова връзка България – Сърбия

Предпроектното проучване за българо-сръбската газова връзка може да стартира, след като днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа договор за финансиране на проекта с ръководителя на управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”  Лиляна Павлова. За проучването по линия на оперативната програма са отпуснати 2.5 млн. евро. На подписването на договора присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

„Газовата връзка между България и Сърбия е част от стратегията ни за постигане на истински либерализиран пазар”, каза при подписването на документа министър Трайков. По неговите думи изграждането на връзката ще бъде стъпка към диверсифициране на портфейла от източници на газ за България.

„Подписаният днес договор е резултат от европейската солидарност в търсенето на решения за енергийна независимост след газовата криза през 2006 г.”, каза министър Росен Плевнелиев.
Подписаният документ включва етапите на подготовка, предпроектно проучване и проектиране на съоръжението, както и изготвяне на ОВОС. Газовото трасе е с дължина 50 км. на българска територия и 100 – на сръбска. Очаква се газопроводът да осигурява по 1.8 млрд. куб. м газ годишно. След изграждането му България ще има връзка с газовите системи на Сърбия и Унгария, а чрез тях – достъп до доставки от Северна Европа. Западната ни съседка също има осигурено финансиране за предпроектното проучване.

Целият проект на българска територия ще струва 60 млн. евро, които са осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие”. Очаква се строителството на газопровода да започне през 2013 г. или 2014 г. и да продължи около година.

Може да харесате още...