pixel

Стартираща компания, финансирана от Google, слага край на загубите на електричество

Стартираща компания, финансирана от Google, слага край на загубите на електричество

Стартиращата компания Transphorm изнесе информация относно своята технология, която има потенциала да елиминира масивните зарядни устройства за лаптопите, както и да направи по-ефективни сървърните центрове и електрическите автомобили. Компанията разработва технологията през последните 4 години и е набрала финансиране в размер на 38 милиона долара от Google Ventures и Kleiner Perkins Caufield & Byers. След две седмици първите продукти ще бъдат демонстрирани на конференция в Тексас.

Umesh Mishra, CEO и съоснавател на Transphorm, изчислява че само в Съединените щати електричество за около 40 милиарда долара, генерирано от 318 централи на въглища, се изразходва всяка година за покриване на загубите при захранване . Става въпрос за голям клас компоненти, които трансформират електричеството за захранване на различни консуматори.

Някои от тях трансоформират променлив ток с високо напрежение в прав ток с ниско напрежение за захранване на лаптопи и сървъри. Други компоненти променят прав ток от батериите на електрическите автомобили в променлив ток, който е необходим за работата на електрическия мотор. Освен че разхищава електричество, днешната електроника е
масивна заради необходимостта от вграждане на вентилатори или друг тип охлаждане.

Transphorm са създали захранваща електроника на базата на галиев нитрид – полупроводник, който според Mishra има далеч по-малки топлинни загуби от традиционните силициеви компоненти, използвани в съвременните устройства, поради което не се нуждае от специално охлаждане. Компанията се надява не просто да смали „тухлите“, които днес вървят с лаптопите, а направо да ги премахне, като необходимата захранваща система да се вгради в самите компютри.

По-компактният дизайн е изключително съществен при автомобилите, където обема и теглото са от изключително значение за ефективността им. Според компанията от Калифорния техните устройства ще снижат загубите с до 90%.

Сред първите си потенциални клиенти Transphorm вижда сървърните центрове. Те също така се надяват да заменят с техни продукти конвенционалните инвертори, които преобразуват правия ток от фотоволтаичните панели в променлив ток, който се подава към мрежата и се използва от електроуредите. Инверторите на Transphorm могат да подобрят ефективността на фотоволтаичните системи с от 2 до 4% – забележително подобрение за една индустрия, която празнува скок от 1% в ефективността на панелите.

Въдможността да се използва галиев нитрид в захранващата електроника е известна от десетилетия, но производството на висококачествен материал беше истинско предизвикателство. То е преодоляно най-вече поради сериозния напредък в производството на галиев нитрид за светодиодно осветление.
Transphorm са оптимизирали неговото използване за разработването на ново поколение интегрални схеми, транзистори и цели модули, съдържащи всички необходими компоненти за подмяна на сегашните захранвания.

Transphorm не са единствената компания, която разработва електронни устройства на базата на галиев нитрид. Освен тях с този материал работят и HRL Laboratories, OnChip Power, Efficient Power Conversion и GaNSystems. Една от причините за този голям интерес са недостатъците на силициевите компоненти, които достигат до теоретичните граници на своите възможности.

greentech-bg.net

Може да харесате още...