pixel

Стартират газовата връзка с Турция

Стартират газовата връзка с Турция

Старт на междусистемната газова връзка с Турция ще бъде даден следващата седмица, заяви зам.-министърът на енергетиката Иван Айолов.

Наша експертна група заминава за Анкара, за да подготви меморандума, за който се договориха българският министър на икономиката Драгомир Стойнев и турският министър на енергетиката Танер Йълдъз. Около 14 март документът трябва да бъде подписан. „Надявам се, че след това ще се върви активно към реализация на проекта и в рамките на 2 години връзката ще бъде готова“, каза Айолов. Така България ще има достъп до алтернативни на руските доставки на газ. До април трябва да заработи и връзката с Румъния. Поради спиране на работа на фирмата, която прокопава трасето под Дунав по време на новогодишните празници, се получи пропадане, каза Айолов. Това е довело до забавяне на проекта. С предприетите мерки до края на март трасето ще бъде готово.
Айолов изрази дълбоко съмнение за евентуална нова газова криза. При такава обаче ще можем да разчитаме на запасите в Чирен, както и на наличната тръба към Гърция, по която можем да си доставим до 1,5 млрд. кубика газ годишно.
Британски фирми проявяват принципен интерес да доставят оборудване и системи за управление на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“, стана ясно на кръгла маса с участието на Айолов, британския министър на енергетиката Баронеса Сандип Върма и представители на бизнеса от двете страни.

standartnews.com

Може да харесате още...