pixel

Стартират сделки „в рамките на деня“ на българската енергийна борса

От 11 април Българската независима енергийна борса (БНЕБ) стартира търговията с електрическа енергия на новата пазарна платформа – „В рамките на деня“. Досега сделки с електричество чрез енергийната борса можеха да се сключват само на сегментите „Ден напред“ и „Дългосрочни договори“.

Търговията „В рамките на деня“, или интрадей, ще се осъществява чрез уеб платформа NordPool AS, която е и стратегически партньор на БНЕБ за пазара „Ден напред“. Системата ще поддържа 24-часова търговия, като поръчки ще могат да се правят до 60 минути преди началото на доставката. Минималното количество електроенергия, което ще може да се търгува, е 100 киловатчаса, а стъпката за наддаване ще е 10 евроцента. Очакваната средна ликвидност на пазара „В рамките на деня“ е около 30 – 50 мВт на час.

Нововъведението ще увеличи предлаганите количества и ще засили конкуренцията. Следващата стъпка е интеграция на борсовите пазари за търговия в рамките на деня на регионален и европейски принцип.

Заради нарастващото значение на борсата с обсъжданите в момента промени в Закона за енергетиката се предвижда да се дадат допълнителни правомощия на КЕВР за контрол върху електроенергийния сектор, така че да може да следи за извършването на спекулации и дали някои търговци на ток не злоупотребяват с цените.

Регистрацията на участниците в сделките – търговци и производители, започна на 20 февруари и вече са регистрирани 23 компании. Според изпълнителния директор на БНЕБ Константин Константинов типичните участници на интрадей пазара са производителите на ток от възобновяеми енергийни източници. Очаква се активното им включване след като бъдат приети промените в Закона за енергетиката, които ще задължат всички ВЕИ да продават тока си чрез борсата, като получат договори за премия до съответната преференциална тарифа, която сега имат.

Заради високите такси и минимални количества за търгуване обаче този пазар няма да бъде атрактивен за по-малките ВЕИ – например соларни паркове с инсталирана мощност до 200 киловата. Те биха могли да участват, само ако се обединят.

Може да харесате още...