Категория: енергийна ефективност

Домашна автоматизация от Siemens–повишен комфорт, сигурност и енергийна ефективност

Интелигентните (смарт) устройства са навсякъде около нас. Според проучвания до 2020г. близо 50 милиарда устройства и обекта ще бъдат използвани или управлявани благодарение на връзката им с Интернет. Интернетът на нещата (The Internet of things – IoT) е намерил своя път в почти всички области на...

Първата в света енергийно независима многофамилна къща – мисията изпълнена!

Тя вече е факт! Първата по рода си енергийно независима многофамилна къща, която е в състояние да работи целогодишно без намесата на външни източници на енергия се намира в община Брютен, Швейцария. Нито един от деветте апартамента не е свързан към централна мрежа. Цялата електрическа енергия идва от слънцето, а топлината – от земята.

Морска централа преобразува кинетичната енергия в електрическа

Винаги е невероятно, когато брилянтни хора използват своите умове за изграждането на неща, които са в услуга на човечеството – например проектът Wave Star Energy, достоен за похвала.Съоръжението се намира в Дания и е създадено, за да се употреби най-разпространената кинетична енергията от морски вълни и я преобразува в електрическа.

Защо Блайбург избра неутрална по отношение на СО2 топлофикационна система

Проектът “Biowärme Bleiburg” (отопление с биомаса) не е необичаен за Австрия. В околността само в радиус от 100 км има около 100 подобни проекта. Топлофикационните мрежи базирани на възобновяеми източници на енергия са особено популярни в селата и малките градове в Австрия и фукционират успешно успоредно с конвенционалните топлофикационни системи още от 1980 г.

Енергийна ефективност, удобство и комфорт в новооборудваната демонстрационна зала на направление сградни технологии на Siemens

Някои от най-съвременните системи за интелигентно управление на ОВК, осветление, щори и контрол на достъпа, предлагани от Siemens, вече могат да бъдат разгледани в централата на Siemens България благодарение на новооборудваната демонстрационна конферентна зала на направление Сградни технологии.

Енергийна ефективност и устойчива архитектура – посоки на развитие

Работата на съвременните архитекти и урбанисти, инженери и технолози, работещи в различни области на проектиране и строителна дейности, разработване и производство на нови материали, структури и технологии, е неразривно свързано с общите тенденции на социално-икономическото развитие. Все повече и повече проекти и сгради се именуват наричат устойчиви, зелени, екоустойчиви, щадящи околната среда, енергийно-ефективни и с други подобни термини. Техният външен вид се определя от парадигмата на устойчивото развитие.

ОТ 290 НА 47 KWH/M² ГОДИШНО С АПАРТАМЕНТНИ АБОНАТНИ СТАНЦИИ EVOFLAT™

От скромните стари заводски жилища на „Форд” в предградието Кьолн-Нийл след архитектурно саниране и мащабна модернизация на инженерните системи беше създадено качествено и въпреки това с приемлива цена жилищно пространство – и то на предпочитано централно място. Апартаментни абонатни станции на Данфос поемат разпределението на топлата вода и нагряването на БГВ и едновременно с това отчитат индивидуално разходите за потребление.

Анализ на възможностите за възстановяване на енергия, чрез рекуперация в системите за вентилация и климатизация

По всичко личи, че дискусията за необходимостта от енерговъзстановяващи системи, е прилючила не само в Европа, но вече и в България. За хората, които в последните 20 години положихме сериозни усилия за убеждаване и нормативни промени, това е реален успех. Днес е изключителна рядкост да се види проект за вентилация и климатизация без рекуперация (регенерация) на енергия.