Стените на къщите ще произвеждат енергия с нова технология

Скоро покривите, стените и прозорците на къщите лесно ще се превръщат във фотоволтаични електроцентрали за независимо електрозахранване.

Институтът KAUST Solar Center в Саудитска Арабия обещава да направи слънчевата енергия по-достъпна чрез използване на органичен фотоволтаичен материал, който ефективно акумулира енергия от слънчева светлина и може да се нанася като покритие върху строителни материали.

Обикновено слънчевите панели са направени от силикон, но органичните молекули също имат способността да събират енергията от слънчевата светлина. Тези молекули могат да бъдат включени във формулата на евтино фотоволтаично мастило, което може да се нанесе върху гладката повърхност на фасадата, например върху стъкло. Превръщането на слънчевата светлина в електричество върви стъпка по стъпка и ефективността на фотоволтаичния материал се определя от оптималния избор на органични молекули, които ще се държат правилно и предвидимо на всички етапи на процеса.

Учените са се спрели на форми на въглерода, наречени фулерени. До скоро производителността на фулерените не е надвишавала 10-11%, а абсорбцията на светлина е била недостатъчна. Сега ефективността им се е увеличила до 17%, така че те могат да се считат за бъдещето на органичните фотоволтаични материали.

Става дума за органичната молекула EHIDTBR, която не само ефективно абсорбира видимата слънчева светлина  и предотвратява рекомбинацията на електроните, осигурявайки дългосрочната стабилност и производителност на новия материал.

Според учените полученият материал има добра енергийна ефективност и стабилност. Но възможностите му не са ограничени до това: от него може да се направи мастило за 3D печатане на слънчеви клетки. На този етап учените са получили прекалено тънки слънчеви клетки, чието промишлено производство все още е трудно. Независимо от това, материалът може да бъде подобрен и, според учените, да се създаде търговски продукт.


Вижте също...