Стенното отопление се изплаща

Variotherm 1

Когато преди повече от 20 години семейство от Цилингтал решава да използва стенно отопление, все още не подозира колко устойчива е тази система в действителност. Роднини и приятели се опитват да ги разубедят с аргумента, че така няма да успяват да затоплят голямата къща и високите помещения. Но Variotherm предлага перфектното решение още тогава: инсталирани са 110 кв.м. панели за вграждане в мазилка при мокро полагане и 25 кв.м. стенни панели за сухо строителство за отопление и охлаждане. В онзи момент темата охлаждане не е актуална, но собствениците знаят, че тази опция съществува.

Инфрачервено заснемане: Снимките показват лъчистата топлина през зимата и приятното охлаждане през лятото.

Семейството първоначално се нанася на приземното ниво на къщата, докато тече завършването на първия етаж. Таванският етаж е усвоен години по-късно с новоразработените модулни панели за сухо строителство на Variotherm.

Variotherm 3

Площите за сядане около камината са „облечени“ с тръби VarioProFil и съответно измазани. Те отдават приятна лъчиста топлина и спестяват разходи.

По онова време цените на горивата са все още приемливи. Но когато през октомври 2012 г. цената на литър гориво стига почти 1 евро, семейството решава да направи следващата крачка в посока към устойчиво развитие.

Variotherm препоръчва закупуването на термопомпа. Предимствата ѝ са, че е енергоспестяваща и идеално се комбинирана със системите на Variotherm за комфортно отопление и охлаждане. При избора на термопомпа акцентът е поставен върху екологично чистата и ефективна геотермална топлина, тъй като земята осигурява равномерна температура през цялата година.

Variotherm 4

В кухненския блок също е инсталирано стенно отопление/охлаждане.

През лятото къщата се охлажда в пасивен режим. Това означава, че кръгообращението осигурява температура на потока от около 18 ° C чрез геотермални колектори, без да активира процеса на работа на термопомпата. Освен това този метод спестява много енергия в сравнение с конвенционалното охлаждане с климатик. А през зимата, благодарение на същата система, домът е уютно топъл.

Variotherm 5

Фотоволтаична система с мощност от 8 кВт и два електрически автомобила завършват екологичната концепция за устойчив живот на семейството.