pixel

Стрес-тестовете на европейските АЕЦ започват на 1 юни

Стрес-тестовете на европейските АЕЦ започват на 1 юни

Изпитанията за устойчивост на европейските атомни електроцентрали започват от 1 юни, съобщи на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БТА.

Той призова и съседни на ЕС страни да се включат в инициативата, която цели да се провери състоянието на АЕЦ в Европа след катастрофата във Фукушима.

Приехме, че на фона на събитията във Фукушима трябва да се предвидят последиците за работата на АЕЦ от всякакви природни бедствия, да бъдат преценени потенциалните рискове при новоизгражданите централи, уточни комисарят. Той посочи, че се предвиждат изпитания за устойчивост при земетресения, наводнения, цунами, студ, горещини. Комбинацията от тези естествени събития върху сигурността на централите ще бъде преценявана поотделно и заедно.

Предвижда се също да бъдат проверени използваните в АЕЦ технологии, както и съоръженията за охлаждане на реакторите. По думите на Йотингер, оценката на човешкия фактор за причиняване на евентуалните аварии също следва да бъде обект на внимание, тъй като по негово мнение човешките действия са имали своето влияние в навечерието на събитията в Япония.

По повод намерението централите да бъдат подложени на изпитания в ситуация на потенциални терористични атаки, през следващите седмици предстои среща с националните ядрени оператори, за да бъде установено коя част от националните власти в ЕС носят отговорност при предотвратяването на подобни събития. Така ще видим дали има възможно решение по този въпрос на европейско ниво, добави Йотингер.

Одобрените критерии за изпитанията са в три части. Те включват проверка на операторите на централите, при която да бъде установено дали прилагат правилата за работа. Операторите ще трябва да изготвят доклади, които ще бъдат проверявани от националните компетентни власти. Накрая експертни екипи от страните от ЕС и от ЕК ще проверяват АЕЦ на място, като ще сравняват установеното в централите с данните от изготвените доклади. Така инспекторите ще проверяват инспекторите, уточни комисарят.

Може да харесате още...