pixel

Студенти инсталират първия в света фотоволтаичен тротоар

Студенти инсталират първия в света фотоволтаичен тротоар

Studio39 Landscape Architecture и студенти от Соларния институт при университета Джордж Вашингтон са инсталирали първия в света фотоволтаичен тротоар. Студентите и дизайнерите са монтирали общо 27 дълготрайни фотоволтаични панела в паважа на тротоара, за да създадат „соларна пътечка“ на нивото на останалата част от плочките. Тя генерира около 400 ват-пика електроенергия.

Onyx Solar – испанска фирма, специализирана в сградно-интегрираните фотоволтаици, е проектирала полупрозрачните панели, които приличат на листове от пушен акрил. „Пешеходните“ слънчеви панели са интегрирани в малка част от обществения тротоар, така че да равнят със заобикалящите ги плочки. Соларната пътечка се простира на кратко разстояние между залите „Проучване“ и „Иновации“ на кръстовището на булевард Джордж Вашингтон и „университетската“ пресечка.

Фотоволтаичните „павета“ могат да произведат максимална енергийна мощност от 400 вата, която се използва за захранване на 450 светодиода, монтирани под панелената пътечка. Системата би могла да захранва и осветлението на близката пешеходна пътека.

greentech.bg

Може да харесате още...