pixel

Студенти изработват батерии от бактериите E.coli

Студенти изработват батерии от бактериите E.coli

Екип от десет студенти в университета в Билефелд, Германия, са измислили нов източник на електроенергия – причинителите на ред инфекции бактерии Escherichia coli. Тяхната новаторска технология кара бактериите да конвертират глюкозата в енергия. Екипът се надява, че батериите, захранвани от бактерии, могат да се докажат като жизнеспособна форма на възобновяема енергия, и ще представят проекта си на тазгодишното международно изложение за „генетично проектирани машини“ при Масачузетския технологичен институт (MIT) в Бостън, САЩ.

МГК – микробните горивни клетки – работят по същия начин като обикновените батерии, но с една разлика. МГК се състои от две отделни звена, аноден и катоден компонент, точно като батериите, които се използват за сегашните битови нужди, и частично пропусклива мембрана, която разделя двете области. Но, за разлика от конвенционалните батерии, вместо електролит са налице бактерии в анодната областта на био-батериите. Те разграждат субстратите, в този случай глюкозата, чрез метаболитни процеси. Така се получават електрони, които в крайна сметка биват „доставени“ през външна кухина към катода.

Торбен Майер, един от членовете на екипа, обяснява как този метод на производство на електроенергия може да бъде устойчив: “Налице е все по-голямо търсене на източници на алтернативна енергия. Привършването на изкопаемите горива и постепенното премахване на ядрената енергия в Германия ускоряват този процес. Друго съображение е замърсяването на околната среда, причинено от конвенционалните батерии. Не само производителите на електроенергия от голям мащаб замърсяват околната среда, това правят и малките домакински батерии, които съдържат много вредни вещества. Тежките метали и опасни неорганични и органични електролити могат да бъдат освободени в околната среда при неправилно боравене с батериите.“

greentech.bg

Може да харесате още...