pixel

Сушилнята с термопомпа намалява енергопотреблението наполовина

Сушилнята с термопомпа намалява енергопотреблението наполовина

Сушилните за дрехи са огромни енергийни „змейове“ – те използват много енергия, за да загряват въздуха, да извличат влагата от облеклото и след това да я изхвърлят навън. Тогава печките и климатиците, които имат за задача да поддържат дома топъл, трябва да работят повече, за да отопляват или охлаждат въздуха. Ето защо преди пет години беше напълно невъзможно да се говори за екологични сушилни – просто такова понятие беше оксиморон. Това не се е променило радикално, но все пак има алтернатива: термопомпата.

Идеята е следната: вместо да се изпомпва горещият въздух навън, той се прекарва през термопомпен канал, където влагата кондензира и събира; след това въздухът преминава през „горещия край“ на термопомпата.

По този начин се получава затворен цикъл на работа и се пести енергия. Според някои енергийни анализатори, този подход може да намали потреблението на ток с до 50% в сравнение с конвенционалните сушилни – а някои производители на електроуреди от висок клас говорят дори за 60%. Освен това помещението, в което се намира сушилнята, става далеч по-комфортно. Наличието на влага във въздуха може да бъде и причинител на здравословно проблеми, така че не на последно място по значение е и фактът, че средата е доста по-здравословна.

greentech.bg

Може да харесате още...