pixel

Светослав Иванов: Газов хъб се прави не за да се случи либерализация на пазара, а защото има такава

Светослав Иванов: Газов хъб се прави не за да се случи либерализация на пазара, а защото има такава

Позволявам си да оспоря тезата, че новата газова инфраструктура, която България смята да изгради ще балансира пазара. Няма как да се случи.  Това коментира заместник – изпълнителния директор на „Овергаз“ Светослав Иванов в рамките на конференцията „Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017“.

Той разви тезата си, стартирайки от  тълкуването на понятието „хъб“.  Според направена от него справка по речници – средище или център, като ние го свързваме с газоразпределителен център. Другото значение е център на колелото на каруцата, или спицосъбирач, уточни Иванов.
В същото време заместник-  изпълнителния директор на „Овергаз“ припомни, че от една година вече съществува виртуалната газова връзка с Гърция. Според данните, изнесени от него възползвалите се досега от тази възможност са под един процент.

Иванов повдигна и още един въпрос, свързан в частност с ролята на обществения доставчик в лицето на „Булгаргаз“.

Повече от две години е възможна доставката на природен газ през Словакия, Украйна, Румъния до България но защо това не се случва? Заради обществения доставчик, който бе създаден уж временно, каза Иванов. Той коментира и ситуациите на пазара, на която доминира общественият доставчик в лицето на „Булгаргаз“, а ситуацията се подкрепя от регулатора, който все още няма критерий, по който да обясни колко газ е доставен на един клиент (става въпрос за т.нар. свързване на газопроводите и преноса по т. нар. „грозд“ ). Това се случва всеки месец по газопреносната система, което се подпомага от липсата на компетентност на съответното ниво на българския регулатор, смята Иванов.

По отношение на пазара на дистрибуция, изпълнителният директор на частната газова компания обясни, че от 1 април „Овергаз“ е наказана да плаща с 5% по-висока цена на обществения доставчик, като очаква за това решението на съда.
За да се гарантира либерализацията на пазара на природен газ, трябва да се премахне фигурата на обществения доставчик, категоричен е Светослав Иванов.

Ако искаме да имаме газов хъб, трябва да се види историята на другите газови хъбове. Те са възникнали, защото има либерализация, а не обратното –  създаване на газов хъб, заради либерализацията, заключи Светослав Иванов. 

3e-news.net

Може да харесате още...