pixel

Световен рекорд за органични PV соларни клетки: 8,3% ефективност

Световен рекорд за органични PV соларни клетки: 8,3% ефективност

Въпреки че предлагат много по-ниска ефективност от неорганичните фотоволтаични клетки, органичните соларни клетки са по-евтини за производство и са много леки и гъвкави. Това ги прави подходящи за по-широк спектър от приложения от твърдите слънчеви клетки, включително за крайни решения като облекла и чанти.

Konarka произвежда органични фотоволтаични (OPV) соларни клетки под името Power Plastic от няколко години насам и ето, че Националната енергийна възобновяеми лаборатория (NREL) на САЩ преди броени дни обяви, че най-новите органични фотоволтаични слънчеви клетки на Konarka са постигнали нов рекорд – 8,3% ефективност.

Това очевидно е много, много по-малко от рекордните 40 процента ефективност при неорганичните фотоволтаични соларни клетки. Но все пак резултатът си е най-високата производителност, регистрирана от NREL точно за този вид технология, органичните соларни клетки.

Power Plastic на Konarka се състои от няколко тънки слоя, фото-реактивен печатен слой, прозрачен електроден слой, пластмасова подложка и защитен опаковъчен слой. Плоскостите могат да бъдат произведени с размер до 152 см ширина и почти всякаква дължина.

Konarka не произвежда потребителски продукти на базата на своите соларни фотоволтаични клетки, а вместо това осигурява материал за други компании, които могат да интегрират соларните системи в своите продукти. В момента тези органични PV клетки се вграждат в продукти като фенери, раници, чанти, чадъри за кафенета и др. В процес на изпитание са модификации за прозорци и окачени фасади.

greentech.bg

Може да харесате още...