pixel

Светът е изхвърлил 41,8 милиона тона “е-отпадъци” през 2014 г.

41,8 милиона тона “е-отпадъци” са изхвърлени по целия свят през 2014 година. Само 6,5 тона са пратени за рециклиране. Като е-отпадъци се определят всички уреди, които имат кабел за електрозахранване или батерия. Данните са на ООН.

САЩ и Китай са допринесли най-много за планините от електронни отпадъци – мобилни телефони, сешоари и хладилници. САЩ са изхвърлили 7,1 милиона тона през 2014 г., докато в Китай са генерирали 6 милиона тона. Следват ги Япония, Германия и Индия.

Норвегия е лидер, когато става дума за генерирани е-боклуци на глава от населението, с 28 кг на човек. Следват я Швейцария, Исландия, Дания и Великобритания. В тази класация Съединените щати са на 9 място, а Китай дори не е сред списъка на топ 40.

„В световен мащаб е-отпадъците представляват ценна „градска мина“, огромен резервоар от рециклируеми материали“, коментира Дейвид Малоун, за.-главен секретар на ООН и ректор на Университета на ООН. Става дума за съдържанието на злато, сребро, желязо и мед в е-отпадъците, които съвкупно се оценяват на 52 милиарда долара. „Има огромен смисъл да се рециклират тези метали”, посочва Малоун. Сред е-боклуците на 2014 година има около 16,5 милиона тона желязо, 1,9 милиона тона мед, както и 300 тона злато. Само златото се оценява на 11,2 милиарда долара!

„В същото време съдържанието на опасни вещества в електронните отпадъци представлява “токсична мина“, която трябва да се управлява изключително внимателно,“ каза Малоун. Това включва компоненти като олово и живак, които често се срещат в изхвърлените устройства.

greentech.bg

Може да харесате още...