pixel

Свежест и здравословна среда с HomeVent в дома на интериорния дизайнер Мария Байкова

hoval

Спомняме си преди две години, когато Мария дойде в нашия офис. Беше проучила детайлно системата за комфортна вентилация и имаше готови идеи за нейното интегриране в бъдещия си дом. За нас беше изключително приятно да видим с каква лекота и ентисуазъм тя обмисляше интериора си, съобразявайки се с функционалността на системата. Това не беше случайно, защото Мария е изключителен професионалист – интериорен дизайнер с усет към красивото и функционалното едновременно. Това ни доказа тя и в нейния дом, за който днес тя ще ни разкаже.

Здравей Мария, да започнем от начало. Как и от къде научи за комфортната вентилация с рекуперация?

Когато дойде момента да изградим нашия нов дом, започнахме да проучваме детайлно всички системи, които е добре да вградим, за да постигнем не само красив, но и уютен, модерен дом с добри условия на живот. Прочетохме доста статии, консултирахме се с колеги и приятели и разбрахме, че освен основните системи за отопление, охлаждане и топла вода е изключително важно да помислим и за качеството на въздуха. Така стигнахме до решението за вентилация с рекуперация. След кратко ровене в Google, попаднахме на сайта на Hoval и продукта HomeVent, изчетохме на един дъх информацията, изгледахме видеоматериалите и почти веднага започнахме да планираме как да осъществим монтажа на такъв тип система. Бяхме убедени, че това е нашата система.

hoval

Кое беше най-важно за теб? Какви бяха изискванията при избора на вентилационна система?

В предишния ни дом имахме два от домашните пречистватели за въздух, които всички си накупихме преди няколко години. Но не можаха да ни решат проблема с липсата на качествен въздух. Каквито и филтри да ползваш, накрая пак отваряш широко прозореца, от който се прокрадва смогът, защото ти липсва най-важното – нямаш кислород.

Проучихме няколко фирми, предлагащи решения за вентилация на пазара. Открихме, че се предлагат основно промишлени рекуператори, които могат да се пригодят за домашни условия или рекуператори, които са твърде малки и обслужват само едно помещение. Hoval бързо се отличи с модел рекуператор, който е създаден специално за апартаменти и къщи. Много по-компактен, тих и иновативен. Освен въздуха, се оказа, че системата рекуперира и влага. Така Hoval получи допълнителна точка от нашата баня без прозорец.

Какви бяха основните въпроси или проблеми, които искахте да избегнете в новия дом и намерихте ли лесно отговори за тях?

Най-важно за нашето семейство беше да можем да се наспим. Перфектният матрак, хубави завеси и тишина не са достатъчни. Човек има нужда и от кислород. А когато живееш на натоварена и прашна улица, отвореният прозорец не е вариант.

Не случайно се наспиваме най-добре в планината на чист въздух. Е, от вентилацията на Hoval не ухае на борчета, но нейната денонощна работа оказва страхотен ефект.

hoval

През погледа на клиент и интериорен дизайнер, какво би споделила относно интегрирането на вентилационните детайли?

В нито един момент не съм си и помисляла, че рекуператорът и зелените тръби, които излизат от него, могат да попречат на дизайна на жилището ми. Напротив, всеки конструктивен елемент на жилището като колона и прозорец оформя помещението. На базата на това, решаваме къде да ни е леглото или телевизора. Така е и с всички уреди, от които се нуждаем.

Определяме най-удобното разположение на пералнята, сушилнята, климатика и рекуператора, извеждаме си необходимите връзки и дизайнът се завърта около тях. Следваме функционалните стъпки. Толкова е лесно. Решенията, които взимам след това, са как да създам интериорните елементи около уредите, така че да не преча на тяхната функционалност. Не търся как да впиша един климатик например, а му създавам място, на което работи и изглежда добре.

Същото е и с вентилационната система. Създадена е достатъчно гъвкаво, за да може да си избираме къде да я поставим и в какъв гардероб или таван да я затворим. След монтажа ѝ жилището пак може да се оформи във всеки един стил, но ще може и да диша!

hoval

По време на монтажа срещнахте ли предизвикателства и лесно ли координирахте изпълнението с ОВК инсталатора?

Не беше лесно да намерим ОВК изпълнител, който да е наясно със системата. Твърде ново е всичко за нашия пазар. В същото време от Hoval ми препоръчаха като изпълнител фирма Евон в лицето на Иван Лазаров, от който съм изключително доволна и с който ще работя занапред с удоволствие.

След като пробиха отворите по стените, останалата част от монтажа беше като конструктор за големи. Но все пак големи, които знаят какво правят.

Изпълнителят спази точно проекта с изключение на една импровизация, за която ОВК инженерът съдейства, защото тръбите не винаги можеха да завиват, така както на мен ми се искаше.

Какви са първите впечатления от комфортната вентилация, след като вече няколко месеца я използвате в дома си?

Системата за вентилация е почти безшумна и много икономична. Това, че забравяш за нея, е най-доброто доказателство, че работи.

Забелязахме ефективността на рекуператора на Hoval още през първите две седмици в новото ни жилище. Аспираторът ни се оказа дефектен и единственото, което изсмукваше миризмите от кухнята беше автоматичната вентилация HomeVent. Прозорец така и не отворихме, а до половин час вече не миришеше на нищо.

Част от основната идея на рекуператора е помещенията да не се затоплят или изстудяват при проветряване. Това не е било от основните ни изисквания, но много ни помогна в несигурната зима на 2022г. и на летящите цени.

Комфортната вентилация HomeVent наистина прави всичко, което обещават от производителя. С времето видяхме още един голям бонус – наистина има по-малко прах. Колкото успее да се промъкне през входната врата.

Какъв съвет може да отправиш към бъдещите новодомци?

Инвестирайте в здравето си!

Умните решения за дома, системи за свеж въздух, за пречистване на вода ще ви донесат повече енергия и спокойствие в прашната градска среда.

Снимки по време на монтажа и след това

hoval

Това е дневната, където разположихме две нагнетателни решетки. Всяка от тях свързахме с два флексвъздуховода, както препоръчаха от Hoval, за да осигурим повече дебит през всяка решетка, без да има усет за течение или да се чува шум, но в същото време да осигурим достатъчно пресен въздух в дневната.

hoval

За да се получи баланс и правилно разпределение на въздушния поток, разположихме смукателни решетки в кухнята. Възможността да вградим решетките в декоративната част над кухнята беше идеално решение за нас, защото ни позволи да оставим светлата височина в помещението и да не слагаме окачен таван.

hoval

В детската стая разположихме две нагнетателни решетки, които скрихме в декоративен елемент над бюрото. Всички знаем, че за да могат децата да учат пълноценно и умът им да е бодър, е необходимо достатъчно количество кислород. Липсата на кислород води до сънливост и умора. За това подаването на пресен и богат на кислород въздух тук е особено важно.

hoval

Това е спалнята – вече се наспиваме добре, така все едно сме спали в планината. Тези две решетки над леглото подават достатъчно количество пресен въздух, без да го усещаме като течение или шум. Те ни осигуряват тишината и спокойствието на нощта, а в същото време ни спасяват от задух в стаята. Прекрасно е да се събуждаш всяка сутрин за работа бодър и свеж.

hoval

Това е банята. Може би ще забележите, че имаме две вентилационни системи тук. Запазихме локалния вентилатор, който беше по проект, но разположихме смукателна решетка и към системата HomeVent, по препоръка на Hoval. Обясниха ни, че локалният вентилатор ще се включва за кратко време, докато комфортната вентилация ще работи денонощно. Нейната цел е постоянно да изкарва влагата от банята (същото е от кухнята, тоалетната и килера). Нещо особено полезно е, че системата за комфортна вентилация прави рекуперация на влага. Когато въздухът в стаите ни е сух, тя отчита това и автоматично започва да рекуперира влага, когато въздухът е овлажнен в зададените от нас проценти, тогава излишната влага се изхвърля от дома. Именно за тази цел е необходимо да има смукателни решетки в зоните на отделяне на влага в дома. Така освен че няма да има влага и мухъл в тези места, няма да има и сух въздух в стаите и хола.

hoval

Въпреки всички страхове и притеснения за монтажа на самата машина, ние намерихме добро решение за монтажа ѝ. Оказа се, че може да се монтира абсолютно навсякъде, без никакви ограничения. Единственото условие беше да има ревизионен достъп до него. Деликатно скрит в окачения таван на малкия коридор, той не пречи на никой. Да, свалихме нивото на окачения таван малко повече – около 40 см, но точно на това място ниския таван не пречи на никой, даже стана по-достъпно, тъй като филтрите се проверяват няколко пъти в годината. С едни красиви лед светлини стана много атрактивно.

hoval

Автоматизациите, които предлага системата са много полезни. Двата сензора за качеството на въздуха се визуализират на дисплея в зелено, жълто и червено и ни информират дали въздухът вътре в дома и отвън са чисти. За щастие ние нищо не трябва да правим, защото напълно автоматично системата работи, така че да осигури чист въздух в дома в рамките на хигиенните норми.

Надявам се разходката в моя дом да е била приятна и полезна за всички, които обмислят как да постигнат комфорт в новия си дом.

Снимки:
hoval

Може да харесате още...