Свръхекологичната къща Cocoon Smart Home ще събира дъждовна вода и слънчева енергия на Карибите

Този самодостатъчен дом в Санто Доминго, наречен Cocoon Smart Home, е проектиран от архитектурното бюро RA + D. Къщата, покрита с наподобяваща пашкул структура, ще осигурява ново качество на природосъобразен живот и ще бъде първата сертифицирана от швейцарската организация Minergie-ECO сграда в Доминиканската република. Снабдена със слънчеви панели, геотермална система и система за събиране на дъждовна вода, тази къща е връх на устойчивата архитектура.

RA + D са проектирали идеалната автоматизирана къща, която допринася за здравето на жителите и околната среда. Множество източници на чиста енергия ще захранват Cocoon Smart Home, включително слънчеви панели и жилищни вятърни турбини, плюс геотермална система. Домът с пет спални ще бъде оборудван с отоплителна система Viessmann, която използва водород – първата от този тип на Карибите. Батерии ще осигуряват функционирането на LED осветлението и системата за отопление на водата, а излишната електроенергия, произведена от къщата, може да се пренасочи към обществената мрежа или да се използва за зареждане на електрически автомобили.

Органична вертикална градина със стъклени и стоманени кабели обгражда “пашкула” на сградата и допуска изобилна естествена светлина в дома. Архитектите предвиждат кръстосана вентилация, наклонени жалузи и стратегическо озеленяване за смекчаване на топлината.

Cocoon Smart Home събира дъждовната вода и разполага с инсталация за пречистването ѝ на място. С колекторите за дъждовна вода и системите за пречистване, жителите ще имат собствена чиста питейна вода. Ще има дори достатъчно вода и енергия за производство на чисти храни в градини или оранжерии, разположени наоколо.