pixel

Създадоха материал, който ще предпазва астронавтите от космическа радиация

Създадоха материал, който ще предпазва астронавтите от космическа радиация

Опасността от отравяне с радиация скоро може да бъде част от историята, предава Xinhua. Австралийски учени са създали изключително тънък наноматериал, който защитава повърхностите от светлина и радиация. Учените от Австралийския национален университет изобретиха нов наноматериал, който може да бъде приспособен да отразява видимата и невидимата светлина. Освен това той ще може да защитава астронавтите от радиацията на слънцето, докато са в космоса, предава Фокус.

Материалът е толкова тънък, че стотици слоеве едновременно могат да бъдат поставени върху всяка повърхност, включително върху космически скафандри.  „Нашето изобретение има много възможни приложения, като защита на астронавтите или сателитите с изключително тънък слой, който може да бъде приспособен да отразява опасната ултравиолетова или инфрачервена радиация при различна околна среда“, обясни Мохсен Рахмани, един от създателите на материала.

„Нашата технология значително повишава прага на устойчивост срещу вредната радиация в сравнение с днешните технологии, които разчитат на поглъщане на радиацията чрез плътни филтри“, допълни Рахмани.

Може да харесате още...