pixel

Създадоха най-лекия материал

Създадоха най-лекия материал

Учени създадоха най-лекия материал съставен от кухи метални тръби 1000 пъти по-тънки от косъм.

Учени от изследователската лаборатория HRL към Калифорнийския университет създадоха най-лекия, по техните твърдения, материал. Новото вещество има плътност само 0,9 мг/куб.см.

Материалът от метални влакна е 100 пъти по-лек от пенополистирола и се счита в момента за най-леката структура от метал.

Качествата на новия материал отивант отвъд днешните представи за якост на порестите материали, заради своята уникална микрорешетъчна архитектура. Материалът се състои от кухи метални тръби с нанометров, микронен и милиметров размер и дебелина на стените 1000 пъти по-малка от човешки косъм. Въздухът е 99,99%.

Необходимата структура се създава с помощта на специален полимер и се покрива с никел-фосфорна сплав. След това полимерът се отстранява с разтворител.

Според учените, в създаването на структурите се използва принципа на архитектурните метални конструкции от рода на Айфеловата кула. Благодарение на това, материалът демонстрира уникални свойства на еластичност и якост.

Изследователите вярват, че техният материал може да се използва широко в различни области – от строителството до аерокосмическата индустрия.

www.infobulgaria.info

Може да харесате още...