pixel

Съживяват проекта ”Южен поток”

Работата по проекта „Южен поток“ ще бъде възстановена през следващите няколко седмици.
Намек за това от Русия е получил българският министър-председател Бойко Борисов, предаде ТАСС, цитиран от „Фокус“.

Според руската агенция има две основни причини, поради които Москва ще възобнови проекта, замразен през лятото на 2014 година от кабинета на Пламен Орешарски. Една от тях е рязкото влошаване на отношенията между Русия и Турция. Втората причина е рецесията на китайската икономика, вследствие на което мощността на газопровода „Силата на Сибир“, който трябва да доставя природен газ за Китай, буксува“, твърдят експерти и правителствени източници.

Съживяването на проекта „Южен поток“ ще бъде съобразен с изискванията на Брюксел и ще се вписва в идеята за изграждане на балкански газоразпределителен център, с подкрепата на ЕС, който не може да бъде реализиран без руски газ, съобщава ТАСС.

Москва връща проекта „Южен поток“, се похвалил премиерът Бойко Борисов в най-близкото си обкръжение, съобщава и в. „Стандарт“.

В края на миналата седмица министър-председателят бил толкова щастлив от възстановяването на проекта, че радостно потрил ръце и възкликнал:

„Сега ще видят всички те дали Ердоган е добър, а Бойко – лош!“ Според експерти, работата по газопровода „Южен поток“ ще бъде подновена до няколко седмици.

В първите дни на януари министър-председателят заяви, че не трябва да ругаем Европа и американците за това, че е спрян „Южен поток“. Борисов бе категоричен, че ако не са били свалили първото му правителство, газопроводът е щял да се строи, нямало да бъде спрян, защото и американците, и европейците са знаели, че той е изгоден за България.

Руската страна официално не е уведомила България за спирането на проекта „Южен поток“ и работата по него у нас не спира, каза още през август енергийният министър Теменужка Петкова.

dir.bg

Може да харесате още...