pixel

Тайвански слънчеви панели достигат рекорден КПД

Тайвански слънчеви панели достигат рекорден КПД

Тайванската компания Everphoton, един от водещите производители на фотоволтаично оборудване в страната, създаде нов слънчев панел с рекордно висок КПД.

Фотоелектричният преобразувател HCPV Paiwan II достига ефективност от 32,02% при тестове със системата Helios 3198, която моделира слънчево излъчване.

Слънчевите панели HCPV са изпълнени на основата на полупроводникови материали (InGaP и GaInAs) и снабдени с френелови лещи, които концентрират слънчева светлина върху фотоелектричните елементи и я усилват 500 или 1000 пъти в зависимост от модела.

Концентраторите имат няколко предимства, вкл. повишена производителност на модула и възможност за използване на по-евтини материали, което в крайна сметка намалява себестойността на генерираната електроенергия.

Този тип слънчеви панели могат да издържат на високи температури и да обезпечат по-висок КПД, в сравнение с панелите, произведени на основата на силиций. Освен това подобни инсталации са по-евтини, отколкото традиционните фотоелектрически генератори.

greentech.bg

Може да харесате още...