pixel

Танов: Има яростна съпротива срещу вноса на горива

Тези, които искат да поддържат монопол използват всички средства, за да докажат, че вносът на горива е вреден, а само той може да доведе до спад в цените.

Това каза директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов пред Нова телевизия, коментирайки цените на бензина и дизела. Той заяви, че има яростна съпротива срещу конкуренцията и спиране на вноса на горива.

„Да, продължавам да мисля така“ – отговори Танов относно предишни свои изказвания, че има картел на пазара на горива, който поддържа високите цени.

Все пак той обърна внимание, че това не е дейност на Агенция „Митници“, а работа на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Последната, обясни Танов, досега не е имала нужните статистически данни, за да установи нарушения.

„Надявам е, че след законодателните промени тя ще може да получи тези данни и ще може да реагира“, каза той.

Танов припомни, че свалянето на цените от една верига бензиностанции във Варна е накарало и останалите да ги понижат. По думите му, ако това стане в национален мащаб и има един търговец, който продава на ниски цени, то той би имал големи неприятности.

Всъщност Танов имаше в предвид бензиностанциите на варненския бизнесмен Веселин Марешки, чиято аптека в Бургас бе взривена тази нощ.

Относно инициираните проверки в „Лукойл“ от Митниците Ваньо Танов заяви, че задачата на Агенция „Митници“ е да създаде равни условия за всички, които се занимават с акцизни стои, горивата попадат в тази графа.

По отношение на повишените данъчни приходи, шефът на Митниците заяви, че няма обективно обстоятелство за ръста, освен с осветляването на секторите. Много от средствата, които е трябвало да влязат в държавата, не са влизали, каза Танов. По думите му обаче не може да се говори за пълно осветляване.

Танов заяви, че му е трудно да обясни, как за една година приходите от акцизи са нараснали с 12% или 600 млн. лв. при малък ръст на икономиката. Според него това може да стане единствено с по добра събираемост. Общо всички приходни агенции събрали над 3 млрд. лв.

Относно осъдените за контрабанда Ваньо Танов заяви, че е правилно е да се наричат финансови престъпления, измами, които са възможни благодарение на корупцията във всички системи.

Вчера властите заловиха цистерна пълна с нелегални цигари, от които бюджетът щял да загуби близо 2 млн. лв. Освен това в Пловдив била открита вкопана цистерна от която източвали безакцизно гориво в продължение на 3 г. Там загубите били за десетки милиони.

На въпрос дали тези, които се занимават с контрабанда имат достъп до високите етажи на властта, шефът на Митниците отговори: „Ясно е, че това не би могло да се случва, ако не е така“. „Смятам, че премиерът е прав в това изказване“, каза Танов, визирайки коментарът на министър-председателят от тази седмица, че „мафията има интерес да няма правителство, да няма парламент и да не минават закони, защото тогава контрабандистите и олигарсите ще продължат да си вземат милиардите, които са свикнали да получават.

dir.bg

Може да харесате още...