Търсят закрила от Брюксел заради биоцентрала край Пловдив

Представители на сдружението ,,Бъдеще за село Труд“, заедно с хора от други населени места смятат да потърсят правата си в Брюксел. Причината е, че пети ден поред се нарушава заповедта на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, за внасяне на торове от централата за производство на електроенергия от отпадъци.

Заради построената преди четири години биоцентрала в близост до селото, недоволни жители вече няколко пъти  блокират  пътя Пловдив – Карлово. Оплакванията най-често са от миризми и замърсяване. Проблем на живущите в близост до централата са също и вибрации.

Независимо от проверките на РИОСВ, според които замърсяване няма, от сдружението предупредиха за нови протестни действия от засегнатите в региона.

Преди седмица за проблема е изпратен сигнал до Европейския парламент. Към него  са приложени също снимки и видеозапис. Сдружението, заедно с хора от други населени места, търпящи същите неудобства, смятат да посетят и Брюксел. Жителите на село Труд твърдят още, че от централата са започнали да изпускат миризмите нощем, след като проблемът им е станал публично достояние.

При първоначалните инвестиционни намерения, биоцентралата е заявила само преработка на твърди биоотпадъци. След промяна в нормативната база обаче,  в проблем за населението се превръщат течните биоотпадъци. Макар и замърсяването да не е отчетено като превишило нормата, според институциите, местни общопрактикуващи лекари вече втора година отчитат по-висока заболеваемост на дихателната система, както и влошаване състоянието на хронично болни.


Вижте също...